Dawei Guo

22. 5. 2023

Snad každý někdy trpěl akné, které může být i dost bolestivé. Někteří lidé mají akné na obličeji, jiní na těle. Co znamená výskyt akné na těle z hlediska zdravotních problémů? Dr. Dawei Guo, ředitel kliniky čínské medicíny Fu Yuan na Tchaj-wanu, který má s léčbou akné bohaté zkušenosti, říká, že akné na různých částech těla jsou charakteristická pro konkrétní zdravotní problémy.

Podělil se s námi o osm návodů, jak léčit akné podle toho, kde na těle se vyskytuje. 

Akné na philtru

Philtrum je prostor mezi kořenem nosu a horním rtem. V tradiční čínské medicíně souvisí philtrum s močopohlavním systémem, včetně močového měchýře, dělohy a vaječníků.

Pokud mají ženy akné na philtru, mohou mít také problémy s menstruací. Jejich menstruace může být například nepravidelná nebo bolestivá.

Dr. Kuo by takovým pacientkám doporučil omezit studené nápoje, kořeněná jídla, kávu a čaj. Tyto potraviny zvyšují průtok krve v dutině děložní a mohly by mít za následek vznik myomů.

Masáž akupunkturních bodů Qi Hai a Guan Yuan a jejich udržování v teple by také mohly snížit pravděpodobnost růstu akné na philtru.

Podle doktora Kua jsou doporučovanými prostředky bylinná polévka Si Wu a bylinná polévka Zhong Jiang. Pití těchto dvou léčivých přípravků po menstruaci může regulovat menstruaci a vyživovat krev, aby se energie dělohy a vaječníků mohly doplnit. Před jejich užíváním je však nutné poradit se s lékařem tradiční čínské medicíny. Také je nejvhodnější pít je po menstruaci, protože kdyby se užívaly během menstruace, snížily by průtok krve, což by způsobilo nadýmání a bolesti břicha.

Akné na krku

Zbavit se akné na krku bývá zpravidla těžší, protože na krku se člověk hodně potí. Pokožka bývá často znečištěna zbytky špíny z oblečení a vlasů, což vede ke vzniku zánětu. Lidé, kteří mívají akné na krku, by měli konzumovat méně cukru, protože rafinovaný cukr může způsobit ještě větší zánět.

Pomáhá také masírování bodů He Gu na rukou a bodů Tai Chong na chodidlech. Tyto čtyři body se společně nazývají „body čtyř bran“. Otevření těchto čtyř bran může otevřít energetické kanály a zklidnit tok čchi a krve v krku.

Podle doktora Kua mohou lidé s akné na krku pít lopuchový a mátový čaj, který vyživuje plíce a snižuje horkost v hrudníku. Skládá se ze sušených kořenů lopuchu, sušených datlí, listů máty a kořenů lékořice pražených na medu.

Akné na hrudi

Mezi osobami, které trápí akné v obličeji, má 40 až 50 procent z nich akné také na hrudi a zádech. Částečně je to způsobeno pocením a nečistotami, které ucpávají póry.

Obvykle má akné na hrudi něco společného se střevy. Mezi další příznaky patří průjem nebo syndrom dráždivého tračníku. Tito lidé by neměli jíst ořechy, kořeněná, smažená a pečená jídla, aby se vyhnuli vlhkosti a horku v žaludku a střevech.

Ke zvládnutí zánětu lze masírovat horní bod Ju Xu a dolní bod Ju Xu na nohou. Čaj z květů pampelišky a chryzantémy může rovněž přispět ke zmírnění akné na hrudi. Skládá se ze sušených pampelišek, květů chryzantémy a kořenů lékořice pražené na medu. Čaj z květů pampelišky a chryzantémy dokáže zánět rozptýlit.

Akné na zádech

Akné na zádech má podobné příčiny jako akné na hrudi. Klíčem k jeho léčbě je snížení zánětu.

Masáž bodů Zhu Bao a Feng Long na nohou může mít detoxikační účinek. Bod Zhu Bao je v tradiční čínské medicíně hlavním detoxikačním bodem. Lidé s akné na zádech by měli více cvičit a jíst méně kořeněných, smažených nebo grilovaných jídel. 

Dr. Kuo těmto lidem doporučuje pít pampeliškový čaj, který se připravuje z pampelišek, kořenů lopuchu, bobulí goji a jujuby (čínských datlí). Pampelišky a kořeny lopuchu mohou pročistit plíce, zatímco jujuba a goji vyživují játra a ledviny.

Akné na ramenou

Kromě ucpaných pórů jsou dalším důvodem, proč mají někteří mladí lidé akné na ramenou, hormony.

Akné na ramenou způsobují rovněž léky, jako například antibiotika a antihistaminika.

Masáž bodů Xue Hai a Qu Chi může zmírnit horko v těchto oblastech. Masáží těchto bodů lze také léčit kopřivku a atopickou dermatitidu.

Můžeme si také připravit bylinný čaj ze 2 gramů rostliny astragalus, 1 gramu větviček kasie, 1 gramu amerického ženšenu, 1 gramu plodů xanthia a 3 plátků zázvoru.

Astragalus a větvičky kasie dokáží zlepšit krevní oběh, zatímco americký ženšen a plody xanthia vyživují plíce.

Akné na pažích

V první řadě je třeba odlišit akné od keratózy pilaris, což jsou hrbolky na pažích, které nejsou bolestivé ani nesvědí.

Při léčbě akné na pažích můžeme masírovat bod Xue Hai na nohou a bod Tai Yuan na zápěstí. Oba tyto body mohou posilovat plíce.

Z listů moruše a květů chryzantémy se připravuje skvělý čaj na pročištění organismu od horka, detoxikaci, zvlhčení plic a projasnění očí. Skládá se z listů moruše, květů chryzantémy, schizonepety a plodů zlatice (zlatý déšť).

Akné na pozadí

Akné na pozadí může být způsobeno dlouhým sezením nebo problémy s trávicím systémem. Měli byste se vyhýbat ledovým nápojům. Doporučuje se provádět cvičení pro zvýšení krevního oběhu. Pomáhá také masáž bodu Yin Ling a bodu Wai Guan. 

Lidem, kteří musí pracovat v sedě, se doporučuje každou jednu až dvě hodiny vstát a hýbat se, aby se jim lépe prokrvila spodní část těla a snížilo se ucpávání pórů.

Při léčbě akné na pozadí pomáhá také výše zmíněný čaj z listů moruše a květů chryzantémy.

Akné ze stresu

Akné se může objevit nejen u mladých lidí, ale i u čtyřicátníků a padesátníků. Pokud je člověk ve stresu nebo má špatnou náladu, může se stresové akné objevit.

Mnoho lidí má ve stresu tendenci jíst hodně sladkostí, ořechů nebo smažených jídel. Cukr může být také příčinou akné.

Aby se lidé zbavili stresového akné, mohou masírovat bod Er Shen Men na uchu, bod Tai Chong na chodidlech, který vyživuje játra, bod Bai Hui, který zlepšuje hladinu energie, a bod Shen Ting na čele, který zmírňuje stres.

Levandulový čaj je rovněž velmi účinný pro uvolnění nervů. Jeho součástí může být kromě levandule i světlá pšenice a lístky máty.

anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.