Zdenka Danková

25. 5. 2023

Ministr zahraničí Jan Lipavský při své misi na Blízký východ jednal ve čtvrtek 25. května 2023 v Bagdádu s iráckými představiteli. Navázal na prohloubení politické a ekonomické spolupráce: české firmy by se mohly zapojit do obnovy a rozvoje Iráku, která probíhá po ukončení bojů proti takzvanému Islámskému státu (Daeš). 

Ministra doprovázela mise patnácti českých podnikatelů, která se setkala s iráckými partnery na obchodním fóru, uvedla Aneta Kovářová z oddělení komunikace s médii MZV a doplnila, že „proběhla bilaterální jednání – vedle svého iráckého protějšku, ministra zahraničních věcí Fuáda Husajna, se Lipavský setkal i s prezidentem země Abdullatífem Rašídem a hovořil s předsedou vlády Muhammadem as-Súdáním“. 

Kromě vzájemné spolupráce byly předmětem hovoru i otázky bezpečnosti v blízkovýchodním regionu. V Bagdádu se ministr rovněž setkal s českými vojáky působícími na vojenských misích, stejně jako s jejich veliteli. Doposud slouží v misi NATO a ve štábu mnohonárodní vojenské operace celkem 11 příslušníků Armády ČR, za což irácká vláda během dne opakovaně poděkovala.

„Bezpečnostní situace v Iráku se výrazně lepší. Irácké bezpečnostní složky sice nemají stále stoprocentní kontrolu nad svým územím, ale věřím, že budou brzy Iráčané schopni vytvořit takové bezpečnostní podmínky, které naši spolupráci posunou na novou úroveň,“ doplnil šéf české diplomacie.

Cesta na Blízký východ měla i rozměr ekonomické diplomacie. Česko má v Iráku historické renomé zejména jako producent vojenské techniky a těžkého strojírenství, připomněla Kovářová z tiskového oddělení MZV a dodala: „Z toho důvodu šéf české diplomacie na obchodním fóru představil Česko jako sídlo mnoha světově konkurenceschopných firem v inovativních oborech, které mohou irácké společnosti pomoci nejen při rekonstrukci země.“ 

„Československé společnosti kdysi v Iráku pomáhaly budovat například ropný průmysl. I dnes tu české společnosti pomáhají rozvíjet a budovat tyto investiční celky a je zcela namístě se zde s těmito společnostmi ukazovat a vyjadřovat jim politickou podporu,“ doplnil Lipavský.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.