Kevin Stocklin

5. 6. 2023

V době, kdy 194 zemí pokračuje v práci na návrhu pandemické úmluvy, která by Světové zdravotnické organizaci (WHO) propůjčila větší pravomoci, vyzývá Rada pro monitorování globální připravenosti (GPMB), aby se do konce letošního roku provedla celosvětová simulace pandemie, která by otestovala účinnost nových opatření předtím, než členské země v roce 2024 pandemickou úmluvu podepíší.

„Velmi silně vnímáme, že nemůžeme čekat na další mimořádnou událost, abychom zjistili, jak dobře bude pandemická úmluva a úpravy Mezinárodních zdravotních předpisů (IHR) fungovat; musíme to vědět hned,“ prohlásila 22. května Joy Phumaphiová, spolupředsedkyně GPMB. „Navrhujeme proto, aby členské státy spolu s dalšími klíčovými zúčastněnými stranami provedly simulační cvičení na základě návrhu úmluvy a návrhu změn IHR ještě letos, než budou dokončeny a přijaty.“

Mezinárodní jednání o centralizaci reakcí na pandemie v rámci WHO probíhalo v několik kolech po celé letošní jaro. Zahrnují tzv. nultý návrh (zero draft) pandemické úmluvy WHO a změny IHR. Současné kolo jednání o pandemické úmluvě a změnách IHR probíhá za zavřenými dveřmi v Ženevě, ale prohlášení některých skupin, jako je GPMB, mohou vrhnout určité světlo na detaily diskuzí.

Phumaphiová uvedla, že „Manifest připravenosti“ GPMB obsahuje tři „testy“ pro úmluvu a změny IHR. Jedná se o to, zda jsou úmluva a změny IHR „dostatečně silné“, zda „zajišťují rovnost a soudržnost“ a zda „mají robustní mechanismy pro monitorování a odpovědnost“.

Ačkoli je „jazyk“ úmluvy a revizí IHR často nejasný a byrokratický, analytici tvrdí, že konečným cílem reforem je propůjčit WHO větší pravomoci v oblasti pandemie a dosáhnout toho, aby tyto pravomoci přesahovaly rámec mimořádných pandemických situací.

Pro českou Epoch Times se k nebezpečím centralizace plynoucími ze „zero draftu“ dříve vyjádřil  JUDr. Nielsen, který se účastnil prvních dvou kol veřejných diskuzí WHO k této věci.

David Bell, lékař a bývalý pracovník WHO, který se specializuje na epidemickou politiku, řekl deníku The Epoch Times: „Jde o centralizaci moci nad mimořádnými zdravotními událostmi. Dojde k centralizaci pravomocí v rámci WHO, zejména u generálního ředitele, a k rozšíření působnosti na to, co označují One Health.“

Jednání probíhají v utajení

V dubnu delegáti Spojených států souhlasili s čínským návrhem, že nové návrhy IHR nebudou poskytovány veřejnosti.

V reakci na to napsalo několik neziskových organizací a odborníků na zdravotnictví dopis americkému ministru zdravotnictví a sociálních věcí Xavieru Becerrovi a ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi, v němž protestovali proti takovému jednání.

„Snaha vytvořit roušku tajemna, která nyní obklopuje věcná a technická textová jednání o pandemické smlouvě WHO, vytváří nebezpečný precedens pro tvorbu norem na multilaterální úrovni,“ napsali. „Podkopává také důvěru v tento proces v době, kdy útoky na WHO a pandemickou úmluvu sílí.“

Bell uvedl, že současné vyjednávané podmínky by podle něj nejen rozšířily rozsah mandátu WHO, ale také by jí udělily pravomoc jednat už v bodě, když je vnímána „hrozba“ pandemie, namísto od skutečného pandemického ohrožení.

„Již nyní zavádějí velmi široký mechanismus sledování,“ řekl Bell. „Mluví o dvou a půl miliardách dolarů ročně, což je trojnásobek rozpočtu WHO, jen aby to mohly provozovat. A ten bude hledat všechny hrozby, jako je virová varianta, což je [součástí] přírody. Tím chci říci, že to se [v přírodě] děje pořád. Pak budou moci v podstatě říci, že toto jsou potenciální hrozby, a proto musíme uvalit na populaci lockdown.“

Poslední veřejně dostupný návrh pandemické úmluvy WHO obsahuje pojmy jako „One Health approach“ a „One Health surveillance“ (přístup ke zdraví a sledování), ale doposud zůstala definice těchto pojmů prázdná. V „nultém návrhu“ se však uvádí, že pojem One Health zahrnuje „vzájemné propojení mezi lidmi, zvířaty, rostlinami a jejich společným životním prostředím, pro které by měl být posílen a uplatňován soudržný, integrovaný a sjednocující přístup s cílem trvale vyvážit a optimalizovat zdraví lidí, zvířat a ekosystémů“.

Podle Manifestu připravenosti GPMB musí být WHO „zmocněna odpovědností, autoritou a odpovědností, aby mohla plnit svou vedoucí úlohu ve své centrální úloze pro připravenost na mimořádné zdravotní události“. Jako hlavní priority manifest uvádí, aby „přístup k lékařským protiopatřením byl založen na potřebě; aby zdroje, informace a údaje byly dostupné všem; aby se priority řídily potřebami lidí a komunit a řešily genderovou rovnost“.

Rada pro monitorování globální připravenosti byla založena v roce 2018 WHO a Světovou bankou a jejím úkolem je monitorovat připravenost světa reagovat na pandemie. Je „složena z celosvětově uznávaných vedoucích představitelů a odborníků z celé řady odvětví, včetně globálního zdraví, veterinární epidemiologie, životního prostředí, lidských práv, ekonomie, práva, genderu a rozvoje“.

Ve své první zprávě ze září 2019 GPMB předpověděla pandemii respiračních onemocnění, která by způsobila miliony úmrtí a obrovské škody světové ekonomice.

„Svět je vystaven akutnímu riziku ničivých regionálních nebo globálních epidemií či pandemií nemocí, které nejenže způsobí ztráty na životech, ale rozvrátí ekonomiky a způsobí sociální chaos,“ uvádí se ve zprávě z roku 2019. Později téhož roku, v prosinci 2019, identifikoval místní vědec v čínském Wu-chanu záhadné onemocnění podobné zápalu plic. O čtyři měsíce později, v březnu 2020, vyhlásila WHO pandemii onemocnění, které je nyní známé jako covid-19.

Phumaphiová, bývalý ministryně zdravotnictví Botswany, byla prozatímním spolupředsedkyní  Clinton Health Access Initiative, než se v září 2022 stala spolupředsedkyní GPMB. Při oznámení nového vedení GPMB uvedla: „Vzhledem k probíhajícím jednáním o vytvoření nových struktur globálního řízení mimořádných zdravotních událostí, včetně Pandemické úmluvy a nově zřízeného Fondu finančního zprostředkování, GPMB zdůrazňuje potřebu robustního nezávislého monitorovacího mechanismu, který by si posvítil na klíčové nedostatky v připravenosti v rámci globální zdravotnické architektury.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).