Boltcovitka chlupatá, lidově označovaná jako černá houba nebo čínská houba je jedlá lesní houba a oblíbená kulinářská přísada v asijské kuchyni. Někdy se nesprávně uvádí, že jde o Jidášovo ucho. Přestože patří do stejného rodu boltcovitek, jde o samostatný druh rostoucí zejména v Asii, kde se široce využívá jako součást jídelníčku, tak v tradiční medicíně.
Černá houba je bohatá na antioxidanty a má vysoký obsah bílkovin, železa, vápníku a vitaminů skupiny B. Každých 100 gramů černé houby obsahuje 6,5 gramu vlákniny a také rostlinnou vlákninu rozpustnou ve vodě, která podporuje střevní peristaltiku.
Boltcovitka chlupatá obsahuje také polysacharidy posilující imunitu. Dlouhodobá přiměřená konzumace může snížit hustotu krve, potlačit srážení krevních destiček a snížit riziko kardiovaskulárních chorob.
Díky vysokému obsahu železa je oblíbeným prostředkem proti chudokrevnosti. Vzhledem k tomu, že může snižovat srážlivost krve, měli by se jí vyhnout lidé s poruchami krvácení.
Dr. Yu-Hsiang Fu, internista a ředitel tchajwanské kliniky Xiangzhan, představil 22. února v rozhovoru pro The Epoch Times tyto čtyři hlavní zdravotní přínosy černé houby:
- Zdravá střeva: černá houba je bohatá na vlákninu, především na vlákninu rozpustnou ve vodě, která podporuje pohyblivost trávicího traktu, podporuje vyprazdňování a snižuje zácpu.
- Hubnutí: černá houba je vysoce absorpční; ve vodě rozpustná vláknina, snížuje množství přijímané potravy a zvýšuje pocit sytosti, což usnadňuje udržení optimální hmotnosti.
- Snížení hladiny cholesterolu: vysoké množství vlákniny v černé houbě může snížit hladinu cholesterolu, zpomalit zvyšování hladiny cukru v krvi a chránit kardiovaskulární systém, čímž předchází arterioskleróze a mrtvici.
- Ochrana kardiovaskulárního systému: černá houba obsahuje řadu protisrážlivých látek, které mohou tlumit shlukování krevních destiček v cévní stěně, zlepšovat hustotu krve a předcházet trombóze, a tím zlepšovat kardiovaskulární zdraví.
Černá houba v čínské medicíně
Jako tradiční čínský léčebný prostředek zmiňují černou houbu autoři ve slavných čínských lékařských kánonech jako „Klasický herbář božského rolníka”, kde je černou houbu popisují jako plodinu, která „posiluje čchi, zbavuje člověka hladu, odlehčuje tělo a posiluje vůli“.
Li Š-čen, významný čínský lékařský vědec z dynastie Ming (1368-1644), doporučoval ve svém monumentálním díle Velký atlas rostlin použití černé houby k léčbě:
- zvracení krve, krve ve stolici, dysenterické krve, hemoroidálního krvácení, krvácení z dělohy, sucha v krku a ústech, bolesti zubů atd.
Li Čching, lékař tradiční čínské medicíny v Japonsku, doporučuje polévku z černé houby, červených datlí a godži (goji). Tato polévka podporuje krevní oběh, doplňuje zásoby jater a ledvin a zlepšuje zrak. Pravidelná konzumace polévky může snížit tmavé kruhy pod očima způsobené nedostatkem spánku.
Na přípravu polévky potřebujete 30 g černých hub, 6 červených datlí, 12 bobulí godži a trochu hnědého cukru. Namočte černou houbu a omyjte červené datle a godži. Všechny ingredience vložte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Potom zmírněte teplotu a nechejte asi 20 minut probublávat. Přidejte trochu hnědého cukru a můžete podávat.
Varování: Syrové houby rozhodně nejezte
Syrové houby obsahují puriny, látky citlivé na světlo. Po konzumaci syrové houby může kontakt se slunečními paprsky způsobit solární dermatitidu (fotosenzitivitu). Ta může mít za následek svědění, otoky, bolest a dokonce nekrózu na exponovaných místech těla. Proto je důležité před konzumací počkat, až se houba uvaří.
Přeloženo z anglického originálu