Šťavnatý a chutný kuřecí gyros si můžete připravit na grilu nebo v troubě jako skvělou volbu k obědu.
Gyros se tradičně připravuje z obrovských kusů jehněčího nebo vepřového masa, které se napíchají na venkovním grilu a za krásné vůně se opékají, dokud nejsou zvenčí křupavé a uvnitř šťavnaté. Maso se podává tence nakrájené, zarolované v teplé pitě, obložené plátky rajčat a cibule a přelité tzatziki, pikantní bylinkovo-jogurtovou omáčkou.
Tento termín pochází z řeckého slova gheereezo, což znamená obrátit. V dnešní době najdete ve městech po celém světě vepřové a kuřecí maso opékané na rožni nebo na dvou rožních, které nabízejí food trucky a restaurace. Moderní verze sendviče se stala populární v Řecku ve 20. letech 20. století a do Ameriky se dostala s řeckými přistěhovalci po druhé světové válce.
Pro ty z nás, kteří nedisponují venkovním grilem, se tato verze spoléhá na rozpálenou troubu nebo gril. Vykostěná kuřecí stehna bez kůže se marinují v citronové šťávě, olivovém oleji a hojném množství česneku, kmínu, papriky, špetky skořice, dalšího muškátového oříšku, soli a černého pepře. Pečou se, dokud kuře není křupavé, zlatavé, šťavnaté a měkké.
Kvalita pity nebo lavaše, do které se maso balí, je základem skvělého gyrosu. V obchodech s potravinami hledejte výrobky, které jsou čerstvé a lehké, ale zároveň dostatečně pevné, aby udržely maso, zeleninu a tzatziky – a aby nasály všechnu šťávu, než vám začne stékat po loktech.
Maso můžete podávat také s rýží a doplnit zeleninou a omáčkou. Tuto vydatnou hostinu můžete doplnit studeným nápojem a přílohou v podobě marinovaných fazolí a oliv.
Kuřecí gyros pečený v troubě
Porce : 4 až 6
K přípravě kuřecího gyrosu nepotřebujete rožeň. Podle tohoto receptu můžete v horké troubě připravit chutnou pouliční klasiku, která je ideální pro rodinu a přátele. Kuřecí stehna jsou pro tuto metodu tou nejsnazší variantou masa; jsou plná tuku a chuti a je těžké je přepéct.
S přípravou je třeba začít s předstihem, aby se kuře stihlo marinovat. Při podávání maso nakrájejte proti směru chodu a naskládejte do nahřáté pity, kterou poté obložte přílohami.
Suroviny:
- 2 citrony, odšťavněné
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 8 stroužků česneku, rozmačkaných a oloupaných
- 1 lžička hrubé soli
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 2 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky papriky
- velká špetka mleté skořice
- velká špetka mletého muškátového oříšku
- špetka červených pepřových vloček
- 1/4 šálku nasekané petrželky a další na ozdobu
- Cca 1 kg kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 1 velká cibule nakrájená na velké kousky
- 4 až 6 kusů pity nebo lavaše na podávání
- nakrájená paprika na plátky, na ozdobu
- nakrájená červená cibule, na ozdobu
- tzatziki, určeno k servírování (viz recept)
Ve velké míse smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl, pepř, kmín, papriku, skořici, muškátový oříšek, vločky červené papriky a 1/4 hrnku petrželky. Přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte. Marinujte alespoň jednu hodinu nebo přikryjte a nechte marinovat v chladničce až 12 hodin.
Předehřejte troubu na 220 °C . Kuřecí maso a cibuli rozložte na vyložený plech. Pečte, dokud kuře nezačne hnědnout a křupatět na okrajích, v polovině pečení ho obraťte, dokud není zcela propečené, asi 35 až 40 minut nebo dokud maso na teploměru nezaznamená 73 °C. Maso vyjměte a nechte ho asi pět až osm minut odpočívat. V troubě ohřejte pita chléb.
Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte na pitě nebo lavaši doplněné petrželkou, paprikou, červenou cibulí a tzatziki.
Tzatziki
- 1/2 šálku strouhané zelené okurky
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, utřený
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty, podle chuti
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru, podle chuti
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
V malé misce smíchejte okurku, jogurt, citronovou šťávu, olej, česnek, mátu, kopr, sůl a pepř. Uchovávejte v zakryté nádobě až tři dny.
–ete–