7. 8. 2024

Nová studie zjistila, že mnoho kakaových výrobků – a to včetně ekologických – je kontaminováno těžkými kovy.

Skrývá vaše oblíbená hořká čokoláda skryté zdravotní riziko? Nová studie zveřejněná 31. července v časopise Frontiers in Nutrition naznačuje, že některé oblíbené výrobky z hořké čokolády mohou obsahovat nebezpečné množství těžkých kovů, zejména olova a kadmia.

Studie, kterou provedli vědci z The George Washington University School of Medicine and Health Sciences a ConsumerLab.com, analyzovala 72 hořkých čokoládových a kakaových výrobků prodávaných ve Spojených státech v letech 2014 až 2022. Jejich zjištění vrhají světlo na potenciální zdravotní problém, který již léta bublá pod povrchem čokoládového průmyslu.

Proč studovat těžké kovy v čokoládě?

Hořká čokoláda, která byla dlouho vyzdvihována pro své potenciální zdraví prospěšné účinky díky vysokému obsahu antioxidantů, se v posledních letech stala předmětem zkoumání kvůli zprávám o kontaminaci těžkými kovy. Na tento problém již dříve upozornila spotřebitelská média a nezávislé testovací agentury, včetně Consumer ReportsAs You Sow.

Podle zprávy Consumer Reportsroku 2022 byly těžké kovy nalezeny v čokoládách oblíbených značek, jako jsou Hershey’s, Theo, Trader Joe’s, Godiva, Hu a Equal Exchange. Zpráva společnosti As You Sow rovněž odhalila zvýšený obsah těžkých kovů v různých čokoládových výrobcích testovaných v letech 2014 až 2017. Tyto dřívější zprávy vyvolaly obavy ohledně bezpečnosti konzumace hořké čokolády, zejména u zranitelných skupin obyvatelstva, jako jsou děti a těhotné ženy.

Vzhledem k těmto obavám se Leigh Frameová, ředitelka oddělení integrativní medicíny na Univerzitě George Washingtona a spoluvedoucí studie, snažila prozkoumat význam této kontaminace.

„Víme, že kakao je rostlina, která obzvláště dobře absorbuje těžké kovy z půdy a pěstuje se v oblastech, kde jsou těžké kovy v půdě. Zdálo se tedy, že jde o logickou oblast zájmu. Lidé také často o čokoládě přemýšlejí jako o doplňku stravy – jako že dostávám svou denní dávku čokolády, protože je pro mě dobrá, že?  Zajímalo nás, zda lidé konzumující čokoládu kvůli zdravotním benefitům tyto benefity skutečně získávají, protože je zde také potenciální expozice těžkých kovů,“ řekla Frameová v rozhovoru pro The Epoch Times.

Návrh studie

Výzkumníci analyzovali populární výrobky obsahující kakao z let 2014 až 2022, včetně Ghirardelli, Hu, Lily’s, 365 Whole Foods Market, Nestle, Now Real Food, Baker’s a Good & Gather.

Všechny výrobky byly vyrobeny ve Spojených státech nebo v Evropě, ale prodávaly se pouze ve Spojených státech. Výrobky byly rozděleny do čtyř kohort podle roku nákupu: 2014, 2016, 2019 a 2022. Všechny výrobky byly testovány na obsah olova, kadmia a arsenu. K posouzení úrovně kontaminace byly použity dvě základní normy:

  1. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) stanovil prozatímní referenční úrovně (IRL) s následujícími přípustnými hodnotami příjmu:
  • Olovo: 2,2 mikrogramů (mcg) na den pro děti do 7 let věku.
  • Olovo: 8,8 mcg na den pro ženy ve fertilním věku.

Zatímco pro olovo FDA stanovil IRL, pro kadmium a arsen v potravinách oficiální limity nestanovil.

  1. Kalifornský návrh 65 (Prop 65) je přísnější státní předpis, který stanovil následující maximální přípustné dávky (MADL):
  • Olovo: 0,5 mcg denně.
  • Kadmium: 4,1 mcg za den
  • Arzen: 10 mcg denně

Závěry studie

Výsledky nové studie ukazují komplexní obraz kontaminace hořké čokolády těžkými kovy:

  • Olovo: 43 procent testovaných výrobků překročilo limity podle nařízení Prop 65, ale 97,2 procenta výrobků nedosáhlo limitů FDA IRL.
  • Kadmium: 35 procent výrobků překročilo limity podle nařízení Prop 65.
  • Arzen: Žádný výrobek nepřekročil limity podle nařízení Prop 65.

U všech testovaných výrobků překračovaly průměrné koncentrace olova (0,615 mikrogramů na porci) i kadmia (4,358 mcg na porci) normy Prop 65. Mediánové koncentrace olova (0,375 mcg na porci) a kadmia (3,03 mcg na porci) však byly nižší než normy Prop 65, což naznačuje, že několik vysoce kontaminovaných výrobků mohlo zkreslit celkové výsledky. 97,2 procent ze všech testovaných výrobků nedosahovalo hodnot IRL FDA pro olovo.

Obchodní certifikace (jako Fairtrade nebo Non-GMO) neměly významný vliv na obsah těžkých kovů. Výrobky označené jako ekologické vykazovaly výrazně vyšší koncentrace kadmia a olova. O 280 procent častěji překračovaly limit pro kadmium stanovený předpisem Prop 65 a o 14 procent častěji překračovaly limit pro olovo.

„Naše hypotéza byla, že organické produkty budou mít nižší obsah těžkých kovů, protože na ně nebudou použita hnojiva nebo pesticidy kontaminované těžkými kovy. Ale je to přesně naopak,“ řekla Frameová.

Proč měly organické výrobky vyšší obsah těžkých kovů, není jasné. Frameová si položila otázku, zda hnojiva a pesticidy nepřidávají do potravin tolik těžkých kovů, jak se dříve myslelo.

„Také ten, kdo pěstuje ekologický produkt, s ním pravděpodobně zachází šetrněji a jemněji. Možná, že šetrnější zpracování umožňuje více zbytkových těžkých kovů ve srovnání s tím, že se získávají některými drsnějšími metodami zpracování, které používají jiné společnosti. Ale to je pouze hypotéza,“ dodala Frameová.

Zdravotní problémy: Olovo a kadmium

Podle článku v časopise Toxics z roku 2021 není známa žádná bezpečná hladina olova v krvi, protože i nízká hladina může mít toxické účinky. Centrální nervový systém je vůči olovu obzvláště zranitelný, což může vést k poklesu kognitivních funkcí, poruchám jemné motoriky a problémům s pozorností u dětí i dospělých, uvádí se v článku.

Podle přehledu Systematic Reviews z roku 2022 byly výsledky IQ testů u dětí vystavených olovu nižší. Autoři uvedli, že expozice olova „může mít nevratné účinky na mentální výkonnost dětí“.

Expozice kadmia je sice méně známá než olovo, ale také může představovat významné zdravotní riziko. Podle přehleduCurrent Atherosclerosis Reports je expozice kadmia „kardiovaskulárním rizikovým faktorem“, který může iniciovat a podporovat progresi aterosklerózy. Dle přehledu může kadmium také zvyšovat krevní tlak a riziko poškození ledvin. Podle přehledu z roku 2016 v časopise Medicine se po expozici kadmia může zvýšit také riziko zlomenin.

Frameová a její výzkumný tým si kladou otázku, zda navrhované přínosy kakaa převažují nad možným rizikem expozice těžkým kovům. „Je těžké říci, zda jsou tyto přínosy pro běžného člověka skutečně prospěšné,“ řekla.

Podle Frameové je sice tmavá čokoláda spojována se zlepšením kardiovaskulárního zdraví, kognitivní výkonnosti a snížením chronických zánětů, ale tyto potenciální zdravotní přínosy jsou skromné.

Například v přehledu Nutrients z roku 2021 se uvádí, že kakaové výrobky zlepšují hladinu triglyceridů, ale nemají žádný vliv na krevní tlak, hladinu glukózy v krvi, kognitivní funkce, kůži, antropometrii nebo kvalitu života bez ohledu na formu, dávku nebo dobu konzumace u zdravých lidí.

„Stejně jako u všeho, i zde záleží na tom, jaké je pozadí stravy. Takže máte někoho, kdo má stravu s velmi nízkým obsahem polyfenolů a flavonoidů a čokoláda je jedním z jeho převažujících zdrojů. Pak z hlediska flavonoidů může být velmi prospěšná. Proto je káva pro průměrného Američana tak prospěšná, protože jeho strava má velmi nízký obsah polyfenolů. A káva je na polyfenoly velmi bohatá, takže je opravdu důležitým zdrojem,“ řekla Frameová.

Frameová naznačuje, že potenciální přínosy kakaa mohou být podobné. „Pokud máte někoho, kdo již má ve stravě bohatý zdroj polyfenolů, bude přínos čokolády zcela minimální. A pak se takový člověk vystavuje většímu množství těžkých kovů z čokolády, aniž by získal nějaké přínosy pro zdraví.“

Podle Frameové navíc v předchozích studiích propagujících zdravotní přínosy hořké čokolády nebyla plně zohledněna potenciální rizika spojená s expozicí těžkých kovů. Navrhuje, že lepším přístupem je podívat se na jednotlivce a zeptat se, zda splňuje své hladiny flavonoidů, a pak použít čokoládu ke zvýšení těchto hladin.

Pro ty, kteří se obávají, že by jejich láska k hořké čokoládě mohla být ohrožena, je třeba dodat, že jakékoli riziko je otázkou míry. Studie GWU dochází k závěru, že „pokud jsou kontaminované výrobky jako celek konzumovány většinou v malém množství a zřídka, nemusí tyto kontaminanty představovat problém pro veřejné zdraví (i když možná stále jde o individuální problém); naopak, pokud je mnoho takových výrobků konzumováno průměrným spotřebitelem poměrně pravidelně, může expozice přídatných látek představovat problém pro veřejné zdraví“.

Deník Epoch Times oslovil společnosti Lily’s, 365 Whole Foods Market, Nestlé, Now Real Food, Baker’s a Good & Gather, ale do doby zveřejnění článku nedostal odpověď.

Společnost Ghirardelli uvedla, že „bezpečnost potravin a vysoká kvalita jsou pro Ghirardelli a celou skupinu Lindt & Sprüngli prvořadé“, a odkázala The Epoch Times na prohlášení, které vydala The National Confectioners Association v roce 2022 po dřívější zprávě o těžkých kovech v čokoládě.

V tomto prohlášení se uvádí, že výrobci čokolády se snaží zajistit kvalitu a bezpečnost svých výrobků:

„Odborné šetření provedené v rámci našeho předchozího urovnání kalifornského návrhu 65 dospělo k závěru, že kadmium a olovo jsou v kakau a čokoládě přítomny kvůli půdě a že čištění bobů při zpracování kakaových bobů snižuje obsah olova a kadmia v čokoládových výrobcích,“ uvádí se v prohlášení.

Hu rovněž odpověděl a upozornil na úsilí, které rovněž vynakládají na řešení případných kontaminantů.

„Pokud jde o oba zveřejněné články v médiích, potvrzujeme, že dodržujeme (s velkou rezervou) všechny platné normy, včetně těch, které jsou uvedeny v souhlasném rozhodnutí státu Kalifornie a které jsou mnohem přísnější než předpisy FDA i evropské předpisy. Kromě toho máme zavedeny protokoly o testování, které monitorují přirozeně se vyskytující stopová množství těžkých kovů v čokoládě, abychom zajistili, že na trh dodáváme pouze výrobek, který je hluboko pod limitem všech platných norem a je bezpečný pro konzumaci.“

Hu rovněž poskytl odkaz na podrobnou odpověď na tuto otázku na svých internetových stránkách.

Christopher Gindlesperger, senior viceprezident pro vztahy s veřejností a komunikaci Národní asociace cukrářů, řekl deníku The Epoch Times, že „čokoláda a kakao jsou bezpečné a lze je konzumovat jako pochoutku, jak tomu bylo po staletí. Bezpečnost potravin a kvalita výrobků zůstávají našimi nejvyššími prioritami a my se i nadále snažíme být transparentní a společensky odpovědní.“

Odkud pocházejí těžké kovy?

Kakaovníky mohou absorbovat těžké kovy, které se přirozeně vyskytují v půdě, a také těžké kovy ze znečištění životního prostředí. Hlavními zdroji kontaminace půdy těžkými kovy jsou hnůj hospodářských zvířat, zavlažování odpadními vodami nebo znečištěnou vodou, aplikace čistírenských kalů, používání metalopesticidů nebo herbicidů, hnojiva na bázi fosfátů a atmosférická depozice, uvádí přehled z roku 2019 v časopise Environment International.

„Podceňujeme půdu jako zdroj těžkých kovů, zejména v některých regionech. V jednotlivých regionech jsou obrovské rozdíly. Ale právě teď, když si koupíte tabulku čokolády, nemáte šanci zjistit, odkud tyto boby pocházejí, protože nejsou označeny,“ řekl Frame deníku The Epoch Times.

Přítomnost těžkých kovů v čokoládě se částečně připisuje také kontaminaci po sklizni. Například po fermentaci se kakaové boby obvykle rozprostřou na několik dní na slunce, kde se suší. Během této doby jsou podle Consumer Reports vystaveny kontaminujícím látkám z okolního prostředí, včetně prachu a nečistot s obsahem olova. Toto olovo může pocházet z průmyslového znečištění v blízkém okolí, ze zbytků olova v půdě z dřívějšího používání olovnatého benzínu nebo z částic olova ve vzduchu.

Jak boby schnou, může se na jejich povrchu usazovat a ulpívat prach obsahující olovo. Na rozdíl od kadmia, o němž se předpokládá, že se do bobů vstřebává prostřednictvím kořenového systému rostliny, může být podle Consumer Reports kontaminace olovem z velké části povrchová a dochází k ní až po sklizni bobů.

Frameová a její tým prosazují zvýšený dohled nad kontaminací kakaových výrobků těžkými kovy a navrhují, že lepší postupy kontroly kvality při sklizni a výrobě by mohly pomoci tento problém zmírnit. „V ideálním případě by se testovala každá šarže.“

Pro spotřebitele si společnost Frame představuje dobrovolný systém označování, který bude snadno pochopitelný. „Průměrný člověk potřebuje označení typu ,stopka´, které říká, že se jedná o čokoládu se středním rizikem a že se jedná o výrobek s vysokým nebo nízkým rizikem. Doufám, že by se stalo to, že společnosti, které to tam začnou uvádět, uvidí, že lidé budou častěji kupovat jejich výrobky, a pak je možná budou následovat i další společnosti.“

Důsledky a závěry

Podle Frame je nepravděpodobné, že by konzumace jedné porce (jedné unce) hořké čokolády představovala pro většinu lidí významné zdravotní riziko.

„Důvod, proč doporučujeme jednu unci, je ten, že toto množství je často studováno z hlediska zdravotních přínosů, a je třeba si představit, že těžké kovy v jedné unci nedosahují takové úrovně, která by se stala problematickou,“ řekla.

Konzumace více porcí by však mohla vést k nadměrné expozici.

„Konzumace čokolády je velmi snadná. Je to něco, co může snadno přejít z jedné na pět nebo šest porcí. Pokud si lidé dávají jednu unci denně, je to možná v pořádku. Ale pokud si dají pět porcí denně a dostanou do sebe astronomické množství těžkých kovů, je to znepokojující.“

Dalším potenciálním problémem je kombinace konzumace čokolády s jinými potravinami obsahujícími těžké kovy, jako jsou čaje a koření, dodala Frameová.

Širší pohled: kumulativní expozice

Hořká čokoláda je jen jedním z možných zdrojů expozice těžkých kovů v naší stravě. Podle přehledu z roku 2019 v časopise Environmental International rostoucí počet výzkumů identifikoval znepokojivé hladiny těžkých kovů v různých potravinářských plodinách, včetně:

  • Ovoce
  • Listová zelenina – zelí, špenát, květák, hlávkový salát, kapusta
  • Kořenová zelenina – ředkev, tuřín, mrkev
  • Pšenice
  • Rýže
  • Sója
  • Kukuřice
  • Česnek

Těžké kovy jsou potenciálně problematické také v některých mořských rybách, mořských plodech, bylinných lécích, bylinných čajích, koření, ovocných šťávách a také v pitné vodě, zejména v oblastech se stárnoucí infrastrukturou nebo přírodními geologickými zdroji kontaminace.

„Je zapotřebí dalšího výzkumu kumulativní expozice těžkých kovů z celé stravy. Nejde o vyloučení některé z těchto potravin. Neexistuje nulová expozice těžkých kovů. Nelze je ze stravy zcela vyloučit. To, co chcete udělat, je zajistit, aby vaše expozice nebyla příliš vysoká,“ řekla Frameová.

Co mohou spotřebitelé dělat?

Tato nová studie připomíná, že i zdánlivě zdravé potraviny mohou skrývat možná skrytá nebezpečí. Ačkoli je hořká čokoláda spojována s potenciálními zdravotními přínosy, čelí kontrole kvůli obsahu těžkých kovů. Jako spotřebitelé můžeme zvážit potenciální přínosy a tato rizika. Podle Frameové si milovníci čokolády mohou svou oblíbenou pochoutku vychutnat a zároveň snížit expozici těžkých kovů, pokud zváží tyto strategie:

  1. Uvědomte si, že označení „bio“ nebo jiná certifikace nemusí nutně znamenat nižší obsah těžkých kovů. Podle studie mohou mít ekologické výrobky ve skutečnosti vyšší koncentraci.
  1. Hořkou čokoládu si dopřávejte s mírou jako součást vyvážené stravy. Velikost porce doporučená společností Frame je maximálně jedna unce (31,103 gramů) denně.
  1. Měňte zdroje hořké čokolády a kakaových výrobků.
  1. Pokud snášíte laktózu, střídejte hořkou a mléčnou čokoládu. Hořká čokoláda sice obsahuje více antioxidantů a méně cukru, ale kvůli vyššímu obsahu kakaové sušiny (kde se těžké kovy hromadí) může obsahovat vyšší množství těžkých kovů. Bílá čokoláda neobsahuje žádné kakaové sušiny, takže je další dobrou volbou.
  1. Najděte si konkrétní značky kakaa, které pravidelně provádějí testy na přítomnost těžkých kovů v laboratořích třetích stran a které prokázaly nižší úroveň kontaminace. Organizace jako Consumer ReportsAs You Sow poskytují výsledky testů běžných čokoládových výrobků. Ačkoli jsou tyto výsledky jen momentkami v čase, mohou pomoci určit, které výrobky by mohly být bezpečnější volbou.
  1. Zpestřete si jídelníček, abyste minimalizovali riziko nadměrného vystavení těžkým kovům z jednoho zdroje.
  1. Obzvláště opatrní buďte u kakaových výrobků, pokud jste těhotná, kojíte nebo krmíte malé děti.

AKTUALIZACE

Deník Epoch Times obdržel vyjádření dvou společností uvedených ve zprávě.

Společnost Ghirardelli poskytla následující prohlášení:

„Bezpečnost a vysoká kvalita potravin jsou pro Ghirardelli a celou skupinu Lindt & Sprüngli prvořadé. Více informací o problému, na který se ptáte, naleznete v prohlášení vydaném The National Confectioners Association a v dalších souvislostech, které organizace sdílí zde.“

Hu rovněž reagovala prohlášením:

„V souvislosti s oběma zveřejněnými články v médiích potvrzujeme, že splňujeme (s velkou rezervou) všechny platné normy, včetně těch, které jsou uvedeny v rozsudku o souhlasu státu Kalifornie a které jsou mnohem přísnější než předpisy FDA i evropské předpisy. Kromě toho máme zavedeny protokoly o testování, které monitorují přirozeně se vyskytující stopová množství těžkých kovů v čokoládě, abychom zajistili, že na trh dodáváme pouze výrobek, který je hluboko pod limitem všech platných norem a je bezpečný pro konzumaci. Máme podrobnější odpověď, která je k dispozici k přečtení na našich webových stránkách. Zde je odkaz – https://hukitchen.com/pages/response.“

V prohlášení z roku 2022, které vydala Národní asociace cukrářů, se uvádí, že výrobci čokolády se snaží zajistit kvalitu a bezpečnost svých výrobků:

„Odborné šetření provedené v rámci našeho předchozího urovnání kalifornského návrhu 65 dospělo k závěru, že kadmium a olovo jsou v kakau a čokoládě přítomny kvůli půdě a že čištění bobů při zpracování kakaových bobů snižuje obsah olova a kadmia v čokoládových výrobcích,“ uvádí se v tomto prohlášení.

Tento článek byl rovněž aktualizován o komentáře Národní asociace cukrářů.

-ete-

Přečtěte si také

Česko zaplavuje voda, na severu Moravy a Slezska se evakuují tisíce lidí – shrnutí
Česko zaplavuje voda, na severu Moravy a Slezska se evakuují tisíce lidí – shrnutí

Velká část Česka kvůli extrémním srážkám čelí povodním, nejdramatičtější situace byla večer na severní Moravě a ve Slezsku včetně Ostravy, Bohumína a dalších velkých měst.

Na pozadí dluhové krize nakupuje čínská centrální banka speciální státní dluhopisy v hodnotě 56,3 miliardy dolarů
Na pozadí dluhové krize nakupuje čínská centrální banka speciální státní dluhopisy v hodnotě 56,3 miliardy dolarů

V posledních 20 letech se čínská centrální banka nákupu těchto dluhopisů na sekundárním trhu vyhýbala,...

Zdravý rozum politické ekonomie
Zdravý rozum politické ekonomie

Nejprodávanější a nejpoužívanější ekonomickou knihou ve Velké Británii na počátku 20. století byla kniha Philipa Wicksteeda (1844–1927), zapomenutého velkého myslitele, jehož myšlenky si zaslouží, abychom se k nim dnes vrátili.

Muž z Iowy použil 7,5 milionu sirek k vytvoření neskutečných modelů lodí, hradů, katedrál a amerického Kapitolu
Muž z Iowy použil 7,5 milionu sirek k vytvoření neskutečných modelů lodí, hradů, katedrál a amerického Kapitolu

Upozornění: Tento článek byl publikován v roce 2023. Některé informace již nemusí být aktuální.  Byla to...

Jaderná fúze: Věčně vzdálený sen, který se blíží realitě
Jaderná fúze: Věčně vzdálený sen, který se blíží realitě

Zatímco investoři vyjadřují ambice, že komerční fúze by se mohla stát realitou do deseti let, mnozí zasvěcení vidí před sebou delší cestu.