10. 8. 2024

Všechny vaše oblíbené druhy ovoce, které nyní dosahují svého nejlepšího a nejvoňavějšího období, potřebují jen málo k tomu, aby vynikly.

Školy už skončily, teploty stoupají a v obchodě začíná kvést oddělení s ovocem. Cena broskví začíná klesat, a když se cena třešní dostane na 70 korun za kilo, začneme jich kupovat plné sáčky jako toaletní papír při pandemii.

Když se řekne peckovité ovoce, většina z nás si asi vybaví broskve, nektarinky, švestky a možná meruňky. Ale nezapomeňte na třešně, mango nebo plumcoty (kříženec švestky a meruňky). Snažím se o co nejpestřejší směs, kterou mohu sehnat v obchodě nebo na farmářském trhu. Pokud ale například nemám švestky, pouze zvýším množství něčeho jiného. Letní saláty jsou pestré a nenáročné. Nikdo nebude protestovat, když se v něm místo peckovin objeví baculaté borůvky.

Výběr ovoce

Hledejte těžší, pěkně zakulacené plody. I když hledáte zářivé barvy, příliš se nezabývejte nedokonalostmi – stejně se to všechno nakrájí. Mělo by vonět svěže a ovocně. Sledujte, zda není cítit kvašení. Nevybírejte broskve, které jsou stále tvrdé jako kámen; měly by být alespoň trochu poddajné. Měkké broskve nekupujte, ale trochu měkké mohou být v pořádku, pokud salát připravujete ještě týž den. Příliš měkká by se vám mohla rozpadnout, když obě půlky uchopíte, abyste je oddělili od pecky.

Broskve, meruňky, švestky a nektarinky lze skladovat stopkou dolů; pokud potřebují ještě trochu dozrát, neukládejte je do chladničky. Pokud je však ovoce připravené a vy ne, uložte je do chladničky, abyste zrání zpomalili.

Manga jsou červená a zelená, ale při dozrávání začínají žloutnout. Mango Ataulfo je nejprve nazelenalé a po dozrání se zbarví do teplé žluté barvy. Třešně by měly být zářivé a pevné, se stopkami.

Pokud plody nejsou zralé současně, urychlete jejich zrání tím, že je vložíte do sáčku s hnědnoucím banánem. Plyn etylen, který produkuje přezrálý banán, urychlí proces pro zbytek ovoce.

Příprava

Všechno ovoce dobře omyjte. Krájení je hračka, protože kromě manga není třeba žádné z nich loupat. Ostrým nožem rozkrojím ovoce shora dolů a pak ho přetočím pod čepelí pro rozkrojení druhé strany. Pak můžete půlky od sebe oddělit a nakrájet je na kousky nebo plátky.

I když jsou mnohem menší, s třešněmi se pracuje stejně. Odtrhněte stopky a pak je stejným řezem zbavte pecky. Přiložte čepel nože na stranu třešně, veďte řez podélně shora dolů, třešeň přetočte dopředu, abyste rozřízli dužinu na polovinu. Netlačte však moc silně, abyste pecku nerozbili. Půlky opatrně oddělte od sebe a vyjměte pecku. Možná budete chtít rukavice, abyste si neušpinili prsty. Pokud plánujete tuto činnost provádět často, užitečným nástrojem je odpeckovávač třešní. Odpeckovávač se hodí i na olivy, pokud neradi kupujete jednoúčelové kuchyňské nástroje.

Více než jen ovoce

Čerstvý sýr mozzarella se zde díky své mléčné jemnosti skvěle hodí. Mozzarellové „perly“ – velké asi jako velké borůvky – jsou ideální, protože je nemusíte krájet ani trhat. Hodí se však jakýkoli druh čerstvé mozzarelly, protože velkou kouli zmenšíte nakrájením na kousky. Oceněná společnost BelGioioso z Wisconsinu se specializuje na sýry italského typu, které jsou hojně dostupné, pokud nemáte místní oblíbenou mozzarellu. 

V mnoha receptech se k oslazení salátu používá med nebo javorový sirup, ale zde by mělo vyniknout ovoce. Pokud máte průměrně sladké ovoce nebo mu do plné sladkosti chybí jen maličký kousek, přidávám velmi skromné posypání cukrem. Tyto krystalky také stáhnou část šťávy do mísy a přidají se do zálivky.

Trocha olivového oleje dodá chuti zemitou příchuť a trochu zjemní chuť v ústech. Sladkou chuť vyvážíte trochou šťávy z citronu nebo limetky (čerstvě vymačkané; balená šťáva je špatnou náhražkou). V poslední době přidávám lžíci bílého balzamikového octa pro ještě bohatší a výraznější chuť. Nakonec čerstvá bazalka dodá misce příjemný bylinkový nádech a máta ji opravdu osvěží.

Zbytky za den nebo dva v lednici změknou a zkazí se, ale pochybuji, že vám nějaké zbydou.

Letní salát z peckovitého ovoce

Porce pro 4 až 6 osob

  • 2 broskve
  • 2 nektarinky
  • 2 švestky
  • 12 třešní, vypeckovaných a rozpůlených
  • 1 mango (doporučujeme Ataulfo)
  • 6 listů čerstvé bazalky
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého balzamikového octa (nepovinné)
  • cukr na posypání podle chuti
  • kapka medu nebo javorového sirupu (nepovinné)
  • 120 až 240 gramů čerstvé mozzarelly, perly nebo rozkrájená mozzarella na kousky

Čerstvé zralé ovoce rozkrojte na polovinu a odstraňte z něj pecku. Z manga odstraňte slupku. Třešně rozkrojte na polovinu a ostatní ovoce na kousky. Vše smíchejte v servírovací míse.

Listy bazalky a máty natrhejte na kousky velikosti palce a přidejte je do mísy spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým balzamikovým octem, pokud jej používáte. Opatrně promíchejte, abyste ovoce příliš neponičili.

Ochutnejte, a pokud není salát dostatečně sladký, před dalším mícháním a zkoušením jej opatrně posypte cukrem. Případně můžete použít med nebo javorový sirup na doslazení. Pokud je naopak ovoce příliš sladké, dochuťte ho citronem a octem.

Nyní vmíchejte malé kousky sýra mozzarella. Ihned podávejte nebo nechte v chladničce, dokud nebude připraven k podávání.

ete

Související články

Přečtěte si také

Fiala: Volby do krajů a Senátu se budou konat i přes záplavy v části regionů
Fiala: Volby do krajů a Senátu se budou konat i přes záplavy v části regionů

Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi.

Česko dál sužují povodně, mají tři oběti, na jihu má pršet do středy – shrnutí
Česko dál sužují povodně, mají tři oběti, na jihu má pršet do středy – shrnutí

Česko stále sužují rozsáhlé povodně, nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde mají povodně tři oběti.

S Jaroslavem Turánkem o volbách, cenzuře, kontroverzních výzkumech, zdravotní péči a problémech AI
S Jaroslavem Turánkem o volbách, cenzuře, kontroverzních výzkumech, zdravotní péči a problémech AI

S Jaroslavem Turánkem jsme si povídali o kandidatuře do Senátu a hodnotové orientaci, se kterou tam jde, o cenzuře a polistopadovém vývoji i kontroverzních výzkumech. Poukázal i na problém s umělou inteligencí.

EU bojkotuje Maďarsko – a brání tak vlastnímu rozhodnutí o dluhu a Draghiho plánu
EU bojkotuje Maďarsko – a brání tak vlastnímu rozhodnutí o dluhu a Draghiho plánu

Od mírové mise maďarského premiéra Viktora Orbána bojkotují komisaři EU a ministři řady členských států předsednictví EU. Naposledy tímto způsobem zabránili přijetí usnesení o důležitých finančních otázkách.

Praxe tradičních řemesel: Jak začít?
Praxe tradičních řemesel: Jak začít?

Vytvářením něčeho užitečného a krásného děláme náš svět - a sami sebe - lepším. Tradiční řemesla nás sbližují s hmotným světem, minulostí a vlastním tělem.