Vědci upozorňují, že lidské představy o bezpečnosti vody ovlivňují jejich zdravotní rozhodnutí a výsledky.
Podle nedávné studie provedené ve 141 zemích více než 52 % respondentů „očekává v příštích dvou letech vážné poškození pitnou vodou“.
Studie, nově zveřejněná v časopise Nature Communications, analyzovala údaje od více než 148 000 dospělých osob z průzkumu World Risk Poll 2019 Lloyd’s Register Foundation.
Výzkumníci z Northwestern University a UNC zjistili, že ve Spojených státech navzdory tomu, že má přístup k čisté vodě více než 97 % obyvatel, přibližně 40 % lidí očekává poškození pitnou vodou.
Nejnižší míra byla zaznamenána v Singapuru (0,9 %) a nejvyšší v Zambii (54,3 %).
Zjištění ukázala, že mít přístup k čisté vodě není o budování další infrastruktury, „ale mnohem více o vnímání bezpečnosti a důvěry ze strany veřejnosti“, uvedl pro Epoch Times hlavní autor studie Joshua D. Miller, absolvent doktorského studia na Univerzitě v Severní Karolíně.
Podle něj však vnímání lidí nemusí být nesprávné.
Vnímání vs. realita
Velkou otázkou v souvislosti s tímto zjištěním je, zda je vnímání lidí pravdivé, řekl Miller.
Poukazuje na nedávnou zprávu švýcarských vědců zveřejněnou v časopise Science, která odhaduje, že 4,4 miliardy lidí na světě nemá přístup k čisté vodě.
„Původně jsme si mysleli, že je to zhruba asi 2,2 miliardy, ale jak se začalo shromažďovat více údajů a snažili jsme se udělat nějaké nové odhady kvality vody … tak se to už zdvojnásobilo… takže mi to naznačuje, že představy lidí už předbíhají to, kde se nacházíme ve světě kvality vody,“ uvedl Miller.
„Lidé mají díky chuti a čichu a historickým zkušenostem se škodlivými účinky vody dobrý odhad, zda je pití vody bezpečné, či nikoli.“
Na druhou stranu Miller také zdůraznil, že vnímání lidí určuje chování, které formuje jejich rozhodnutí a výsledky v oblasti zdraví.
„Když nedůvěřujeme vodě z kohoutku, kupujeme balenou vodu, která je nesmírně drahá a zatěžuje životní prostředí; pijeme limonády nebo jiné nápoje slazené cukrem, což zatěžuje zuby a obvod pasu; a konzumujeme vysoce zpracované hotové pokrmy nebo chodíme do restaurací, abychom se vyhnuli domácímu vaření, které je méně zdravé a dražší,“ uvedla v tiskové zprávě Sera L. Youngová, hlavní autorka studie.
„Lidé, kteří sami uvádějí, že jsou vystaveni nebezpečné vodě, zažívají větší psychický stres … a jsou více ohroženi depresí než ti, kteří se jí nevystavují,“ napsali autoři ve své studii.
Korupce je největší hnací silou
Studie Nature Communications ukázala, že vnímání korupce veřejností je nejsilnějším prediktorem očekávání rizik spojených s pitnou vodou.
To, proč se v různých zemích míra očekávání škodlivosti liší, může vysvětlit několik faktorů.
Mezi nimi je podle studie největším faktorem vnímání korupce veřejností, které tvoří více než 50 % rozdílů mezi jednotlivými zeměmi.
Kromě toho mají země, které jsou zkorumpované, také tendenci mít k dispozici méně čisté vody a méně investovat do svých komunit a infrastruktury, uvedl Miller.
Názor lidí na vládu však nemůže vysvětlit všechny rozdíly.
Autoři také zjistili, že dvě třetiny osob, které v příštích dvou letech očekávají škody způsobené vodou, uvedly, že jejich vláda odvedla „dobrou práci“ při zajišťování bezpečné pitné vody.
Mezi další významné faktory, které mohou zvýšit míru očekávání škod v dané zemi, patří vysoký podíl osob poškozených pitnou vodou a vysoký podíl úmrtí souvisejících s pitnou vodou.
Rostoucí obavy o vodu
Co se týče individuální úrovně, osoby ženského pohlaví, vzdělaní a lidé s finančními potížemi měli tendenci předpokládat, že jim pitná voda uškodí.
„Myslím, že lidé si stále více uvědomují problémy s vodou a další environmentální hrozby,“ říká Miller.
„Je to jen jedna zpráva za druhou o tom, v jak hrozné situaci se nacházíme,“ řekl Miller a vyjmenoval zvýšený výskyt povodní, sucha, odtoku vody, kontaminace a extrémních povětrnostních jevů, které znečišťují a poškozují vodní infrastrukturu.
I přes rozsáhlou úpravu a čištění vody, které mají odstranit znečišťující látky, by určité zbytkové látky zůstaly.
Zároveň vědci nacházejí v dodávkách vody nové chemické látky a látky, které mohou představovat zdravotní rizika, což vyžaduje další studie a stanovení nových předpisů.
„Nechci pomlouvat poskytovatele veřejných služeb ve Spojených státech, ale je to opravdu obtížné,“ řekl Miller. „Pokaždé, když zavedeme nové omezení nebo hranici, při které musí dosáhnout kvality vody, znamená to vyšší náklady a buď musí po spotřebitelích vyžadovat, aby zaplatili více, nebo nebudou splňovat směrnice. A myslím, že právě to představuje neustálé napětí, kterému vláda čelí při stanovování nových předpisů, a proč je to někdy opravdu pomalé.”
Přestože výzkum může odhalit potenciálně škodlivé kontaminanty, je pro vládu obtížné zavést nové předpisy kvůli nákladům.
„Musíme si uvědomit skutečnou hodnotu vody a kolik jsme za ni ochotni zaplatit,“ řekl Miller. „Roste seznam kontaminantů, kterých se potenciálně obáváme, a existují různé úrovně důkazů o tom, jak jsou škodlivé a při jaké hranici. Proto si myslím, že to vyžaduje opravdu jasné informování veřejnosti o tom, co je v naší vodě a zda je to škodlivé, nebo ne.“
–ete–