Houbový řízek nebo květákový karbanátek by mohl podle projektu Rostlinně zmizet z restauračních menu. Ministerstvo zemědělství v návrhu novely vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky podle projektu zakazuje označení jako burger, řízek, párek, klobása nebo steak pro pokrmy, v nichž není maso.
Vyhláška, která má podle ministerstva přispět k lepší informovanosti spotřebitele, by mohla potrápit mozky a peněženky výrobců potravin a restauratérů, kteří budou muset přijít s jinými názvy. Důvodem úpravy je dle důvodové zprávy „přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, ryby, produkty akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich přímo použitelným předpisům Evropské unie“.
Podle projektu Rostlinně, který propaguje konzumaci a prodej rostlinných pokrmů, se jedná o „krok, který zvýhodňuje velký masný průmysl“.
„Pojmenování jako sójový párek nebo bedlový řízek jsou pro spotřebitele zavedená a srozumitelná. Jejich zákaz je absurdní. Navíc hrozí pokuty restauracím, které je budou dál používat na menu. To je byrokratická šikana, ne ochrana spotřebitele,“ řekla vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová.
Navrhovaná vyhláška podle ní způsobí zmatek mezi spotřebiteli a vážně zasáhne české výrobce i českou kulturní tradici.
„Názvy jasně říkají, co od jídla očekávat – jeho tvar, konzistenci a způsob přípravy. Bez nich bude orientace složitější,“ upozorňuje Roškotová.
Projekt také namítá, že zatímco zahraniční výrobci by mohli názvy používat dál, čeští by museli investovat do přejmenování a ztráceli by konkurenceschopnost. Zahraniční producenti by tak na českém trhu měli oproti domácím výhodu.
„Zatímco chce vláda údajně debyrokratizovat a nepřijímat další omezující pravidla, ve skutečnosti plánuje bezprecedentně cenzurovat, jak smíme jako společnost komunikovat o jídle, a vytváří pro podnikatele nové zatěžující předpisy,“ dodává situaci Roškotová.
Novelu vyhlášky kritizuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu.
„Zatímco zahraniční producenti budou moci pokračovat v nabídce rostlinných výrobků beze změn, čeští podnikatelé budou čelit vysokým a zcela zbytečným nákladům na přejmenování výrobků a rebranding. To nejen zvýší ceny pro spotřebitele, ale také ohrozí konkurenceschopnost českých firem na evropském trhu. Ministerstvo zemědělství by se mělo soustředit na podporu všech potravinářských odvětví, nikoli pouze na ochranu masného průmyslu,“ namítá Romana Nýdrle, ředitelka pro maloobchod ve Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Návrh vyhlášky byl zveřejněn 29. listopadu, veřejné připomínkové řízení končí 20. prosince a v platnost by měla novela vstoupit v červenci 2025.