19. 4. 2025

Kdysi bylo velikonočním pokrmem číslo jedna jehněčí, ale s příchodem hojnosti vepřového masa a jeho nižší cenou získala navrch právě šunka. Před staletími se výborně hodila k jarním oslavám – prasata se porážela na podzim a maso se nasolilo a vyudilo, aby vydrželo přes celou zimu. Jak skvělé načasování!

Ačkoli je příprava šunky jednodušší než pečení krůty, i tak s sebou přináší řadu otázek – zvlášť pro ty, kdo ji chystají poprvé.

Jak vybrat správnou šunku

Šunka je ve skutečnosti zadní kýta prasete. A to je asi ta nejjednoznačnější věc, kterou o ní lze říct. Vybrat a připravit ji ale znamená zohlednit řadu možností.

Šunka se může výrazně lišit způsobem zpracování – od sušených a nasolených variant, které dlouho zrají, až po šunky naložené ve slaném nálevu a uzené. Ty se běžně prodávají vcelku nebo napůl, s kostí i bez, případně i předem nakrájené na spirálu. Horní část kýty bývá tučnější a měkčí, spodní je libovější a často působivější jako hlavní chod na slavnostním stole.

Na obalu bývá uvedeno, kolik vody bylo do šunky přidáno – označení jako „přidaná voda“ nebo „šunka s přírodními šťávami“ napoví, jak moc může být výsledná chuť ovlivněna. Příliš suchá šunka však také nemusí být ideální. Pokud je výrobek předvařený, stačí jej pouze prohřát – trocha přirozené šťávy může dokonce zabránit vysušení při pečení.

Masový teploměr pomůže zajistit, že šunka nebude přepečená.(DAPA Images)

Pečení šunky

Předehřejte troubu na 160 °C. Šunku zakryjte alobalem a vložte ji do pekáče uprostřed trouby. Obecně platí, že pečení trvá přibližně 15 až 20 minut na každé půlkilo masa. Místo spoléhání se na čas je ale lepší šunku otestovat – vnitřní teplota by měla dosáhnout 60 °C. U předvařené šunky už nejde o bezpečnost potravin, ale o chuť – teploměr vám pomůže zabránit přesušení.

Nemáte-li masový teploměr, pořiďte si ho. Digitální i obyčejné analogové varianty seženete za 200–400 korun a kromě sváteční šunky nebo krůty ho využijete i při pečení pečeně, kuřecích prsou a dalších jídel. Některé typy jsou určené i do trouby, takže je můžete nechat zapíchnuté přímo v mase po celou dobu pečení.

Po vytažení šunky z trouby počkejte alespoň 20 minut, než ji začnete krájet – šťáva tak zůstane pěkně uvnitř masa.(fahrwasser / Envato)

Glazovat, nebo neglazovat?

Sladkost se k solenému a uzenému masu skvěle hodí. Oblíbenou volbou je švestková glazura – připravíte ji ze sklenice švestkových povidel, trochy citrusové šťávy, lžičky hořčice, medu a případně i s trochou strouhaného zázvoru nebo špetkou chilli vloček. Další variantou je medová glazura z hnědého cukru, pomerančové šťávy a špetky hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

Ačkoliv se konzervovaný ananas na pizze považuje za kacířství (nebo ne?), k šunce sedí výborně. Jeho šťáva poslouží jako základ pro glazuru – stačí přidat trochu hořčice a hnědého cukru. Pro slavnostní vzhled můžete na šunku položit plátky ananasu s koktejlovou třešní uprostřed – v momentě, kdy nanášíte glazuru.

Další možností – a těch je opravdu mnoho – je barbecue omáčka.

Pokud se rozhodnete pro glazuru, naneste ji zhruba 20–30 minut před dopečením šunky. Použijte mašlovačku nebo lžíci. Hustší glazury stačí potřít jednou, řídké je potřeba nanést vícekrát. Nespoléhejte se jen na čas – sledujte, aby se glazura nespálila!

Krájení

Na krájení budete potřebovat jen dlouhý, tenký a ostrý nůž, vidlici na maso a dostatečně velké prkénko, které se nebude klouzat po stole nebo kuchyňské lince. S krájením nespěchejte – nechte šunku po vytažení z trouby alespoň 20 minut odpočinout, aby zůstala šťavnatá.

Šunku položte rovnou plochou dolů, s kostí směřující vzhůru. Vezměte nůž a řežte podél kosti směrem dolů – tím oddělíte větší kus masa, který pak můžete nakrájet na plátky. Ideální je tloušťka asi 0,5 cm, ale záleží na vás.

U šunky s kostí položte maso tak, aby kost směřovala vodorovně před vás. Řežte kolmé plátky směrem k ose kosti. Poté podél kosti udělejte jeden vodorovný řez, který jednotlivé plátky uvolní.

A pokud jste zvolili spirálově nakrájenou šunku, stačí jediné – podél kosti ji jednoduše uvolnit.

Co se zbytky šunky?

Zbylou šunku nakrájejte na kostičky a přidejte ji do čerstvých salátů, těstovinových salátů, míchaných vajec, omelet, quiche nebo zapékaných jídel. Máte doma těsto z chladicího pultu? Zabalte do něj šunku se sýrem – třeba ementálem nebo čedarem – a upečte voňavé závitky.

Pokud jste měli šunku s kostí, máte navíc perfektní základ na vývar nebo hutnou polévku.

Šunka je uzená, a pokud ji uchováváte správně – v lednici, ve vzduchotěsné nádobě – vydrží několik dní. Pokud ale objevíte plíseň, kyselý zápach, našedlou barvu nebo kluzký povrch, už je pozdě – bez milosti vyhoďte. V mrazáku, dobře zabalená do fólie a uzavřená v nádobě, vydrží i měsíc či dva. Po delší době ale může ztratit na chuti.

Pomazánka ze šunky

Základ tvoří půl kila vařené šunky nakrájené na kostky a čtvrt hrnku kyselých okurek (kolečka nebo plátky). Vše rozmixujte v kuchyňském robotu najemno. Přidejte dvě lžíce plnotučné nebo hrubozrnné hořčice do půl hrnku majonézy – vznikne dresink. Vše důkladně promíchejte. Pro lepší chuť můžete přidat i čtvrt hrnku nadrobno nakrájené červené cibule nebo trochu celeru. Skvělá pomazánka na sendviče je hotová.

Kubánský sendvič

Zbylou šunku můžete spojit s pečeným nebo trhaným vepřovým masem, plátky ementálu nebo sýru typu Swiss, kyselými okurkami a hořčicí. Vše vložte mezi plátky bílého chleba (ideálně kubánského typu) a zapečte v kontaktním grilu nebo sendvičovači.

Zbyla vám šunka? Přidejte ji k pečenému vepřovému, sýru, hořčici a zapečte – vznikne výborný kubánský sendvič.(master1305 / Envato)

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Zdražování kvůli emisním povolenkám se u dřeva a pelet nechystá, ujišťují lidé z oboru

Cena nové generace povolenek hned při prvním obchodování vystřelila z předpokládaných 45 na 77 eur. Domácnostem topícím plynem či uhlím se takto můžou výrazně zvýšit náklady. Dřeva se ale povolenky nedotknou, potvrdili pro Epoch Times odborníci.

Miroslav Kala
Dotace a jejich nárokovost oslabují Evropu. Musíme investovat smysluplně, burcuje šéf NKÚ

Nárokové chování a dotační ekonomika podle šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu oslabují Evropu. Shodl se na tom i se svým německým protějškem. Jaká tedy nabízí východiska, a co by se podle něho mělo změnit?

První náznaky migrační dohody EU s Afrikou a jak funguje „nábor“ na sociálních sítích

Nemám rád konspirování. Ale musím upozornit na riziko vyplývající z kombinace paktů pro migraci a pro středomoří: jejich souběh může v jedné, či dvou generacích zcela proměnit Evropu.

Brusel, Belgie – 3. listopadu 2022: Evropské vlajky před budovou sídla Evropské komise v Bruselu.
Desítky milionů eur ročně: Jak si EU vybudovala vlastní mediální aparát

Evropská unie investuje ročně desítky milionů eur do vybraných médií. Kritici varují před netransparentností a ovlivňováním veřejného diskurzu.

Zaměstnanci velkých závodů v Německu bijí na poplach. Chtějí změnu v zelených politikách

Ostrý dopis předních členů závodních rad obsahuje vážná obvinění vůči politikům – zejména v oblasti energetické politiky.

Odhalení se nekoná. Seznam Epsteinových klientů podle amerických úřadů neexistuje

Slibovaný seznam klientů sexuálního delikventa Epsteina neexistuje, vychází ze zprávy, kterou 7. července vydalo americké Ministerstvo spravedlnosti společně s FBI.

Trump: USA se dohodly s NATO na dodávkách zbraní Ukrajině

Trump uvedl, že uzavřel novou dohodu s NATO, podle níž budou Spojené státy dodávat zbraně Ukrajině v jejím pokračujícím konfliktu s Ruskem. Tyto zbraně by měla uhradit aliance. Dodal, že v pondělí učiní zásadní prohlášení ohledně Ruska.

Jak beta-glukan pomáhá chytřejší imunitní odpovědi

Silný imunitní systém sám o sobě nestačí – musí být také chytrý. Beta-glukan, přírodní sloučenina obsažená v potravinách jako jsou oves a houby, pomáhá imunitnímu systému reagovat přesněji a snižuje škody způsobené přehnanou reakcí, například zánětem.

Prochazky Umenim
Virtuosky rozeznějí „místo, kde se zázraky dějí potichu“. Koncert ve Skokách u Žlutic

„Tentokrát nás náš program zavede na posvátné území. Jedná se o nádhernou barokní stavbu – poutní místo, které již po staletí láká k navštívení díky své zajímavé historii a zázrakům,“ říká zakladatelka festivalu Procházka uměním.