Erythritol může ovlivnit funkci krevních cév, ačkoli odborníci zdůrazňují, že výsledky jsou zatím předběžné a vyžadují další výzkum.
Nedávný výzkum zjistil, že oblíbené nízkokalorické náhradní sladidlo, které je obecně považováno za zdravou alternativu, může potenciálně zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice.
Výsledky studií buněk, které byly prezentovány na American Physiology Summit v roce 2025, ale dosud nebyly recenzovány ani publikovány, naznačují, že erythritol – často používaný v cukrovinkách a pečivu – může ovlivnit funkci krevních cév.
Výzkumníci varovali, že toto sladidlo by mohlo narušit schopnost mozku produkovat důležitou sloučeninu, která pomáhá udržovat zdravý průtok krve, ale zároveň upozornili, že k definitivním závěrům o jeho bezpečnosti jsou potřebné podrobnější studie.
Zvýšení oxidačního stresu
Ve této studii výzkumníci zjistili, že když byly lidské mozkové buňky vystaveny erythritolu, vykazovaly zvýšený oxidační stres – nerovnováhu v těle mezi volnými radikály a antioxidanty, která může vést k řadě škodlivých zdravotních účinků, včetně chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, neurodegenerativní poruchy, rakovina a zánětlivá onemocnění.
Kromě toho tyto buňky po vystavení erythritolu produkovaly také méně oxidu dusnatého. Oxid dusnatý, důležitá sloučenina, která umožňuje rozšíření krevních cév, byl snížen. Tato redukce oxidu dusnatého může podle autorů zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice.
„Studie využila dobře etablovaný model lidských mozkových endoteliálních buněk, což ji činí relevantní pro zkoumání cerebrovaskulárních účinků,“ uvedla Auburn Berryová, postgraduální studentka na Univerzitě Colorado–Boulder a hlavní autorka studie, pro Epoch Times.
Berryová uvedla, že studie měla několik omezení. Podle jejích slov byly výsledky omezeny na in vitro podmínky, což znamená, že nemusí plně odrážet to, co se děje v živém organismu. Studie se také zaměřila na krátkodobé vystavení trvající tři hodiny, „což nechává dlouhodobé účinky konzumace erythritolu neznámé,“ řekla a dodala, že byla testována pouze jedna koncentrace erythritolu, „což omezuje schopnost pochopit vztah mezi množstvím a reakcí.“
Nicméně zdůraznila, že testované koncentrace erythritolu byly „fyziologicky relevantní“ a úzce napodobovaly reálné možnosti konzumace ve stravě.
„Hlavní závěr našeho výzkumu je, že nenutritivní sladidla, jako je erythritol, mohou mít potenciálně negativní účinky na zdraví,“ řekl Berryová a varovala, že je nezbytné, aby si lidé byli vědomi své denní konzumace erythritolu.
Výsledky jsou podobné předchozím výzkumům, které naznačují, že lidé, kteří měli v těle vyšší hladiny erythritolu, byli v průběhu tří let náchylnější k nepříznivé srdeční příhodě, jako je infarkt, mrtvice nebo smrt. Tato studie však pouze nalezla spojitost a nemohla prokázat kauzalitu.
Následující studie stejných výzkumníků z Cleveland Clinic zjistila, že erythritol činí krevní buňky, které způsobují srážení, aktivnějšími.
Erythritol je přirozeně se vyskytující látka klasifikovaná jako cukerný alkohol. Ačkoli je odvozen od cukru, není to cukr ani alkohol. Erythritol poskytuje sladkost, aniž by zvyšoval hladinu cukru v krvi, a je nízkokalorický, což z něj činí oblíbenou náhradu cukru v průmyslově zpracovaných potravinách.
Tělo také přirozeně produkuje erythritol jako vedlejší produkt metabolismu glukózy, přičemž množství vyprodukované látky je minimální.
„Konzumace zpracovaných potravin s cukernými alkoholy je snadný způsob, jak přijmout více, než co je považováno za bezpečné nebo doporučené,“ řekla Emily Feivorová, registrovaná dietoložka z Northwell Health, pro Epoch Times. „Erythritol se používá v koncentracích, které jsou alespoň 1 000krát vyšší než přirozené hladiny nalezené v potravinách nebo v našich tělech.“
Feivorová upozornila, že identifikace produktů obsahujících erythritol může být náročná, protože Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) považuje toto sladidlo za bezpečné a nevyžaduje jeho jasné označení.
Kromě zpracovaných potravin se erythritol přirozeně vyskytuje v různých druzích ovoce, včetně hroznů, hrušek a melounů, stejně jako v fermentovaných potravinách, jako je sojová omáčka, pivo a víno. Množství nalezené v těchto ovoci a fermentovaných potravinách je však nízké v porovnání s hladinami, které se nacházejí v komerčně vyráběných erythritolových sladidlech a zpracovaných potravinách, které je obsahují.
Je zapotřebí dalších výzkumů
Je obtížné vyvodit „významné závěry“ z těchto výsledků, řekl Epoch Times Dr. Charles Dinerstein, lékařský ředitel Americké rady pro vědu a zdraví, a dodal, že studie dosud nebyla veřejně zpřístupněna, přičemž v tiskové zprávě bylo poskytnuto jen minimální množství informací.
Uvedl několik omezení výzkumu, včetně nejasností ohledně délky vystavení buněk erythritolu a zda experimentální podmínky přesně odrážejí to, co se děje, když lidé konzumují toto sladidlo.
„Analýza byla provedena na cerebrálních mikrovaskulárních buňkách, které jsou zapojeny do integrity hematoencefalické bariéry, což je skok v patofyziologii, pokud se má vysvětlit zvýšené riziko srdečního infarktu,“ řekl Dinerstein. Spojení s mrtvicí je však pravděpodobnější.
To však znamená, že mozek má hematoencefalickou bariéru, která je navržena tak, aby ho chránila před škodlivými látkami cirkulujícími v krevním oběhu, a její tuková povaha by měla ztížit průchod vodou rozpustným molekulám, jako je erythritol.
Proto je třeba provést více výzkumů, aby byly určeny zdravotní účinky erythritolu v těle.
–ete–