Přínosy života bez alkoholu výrazně převyšují zastaralou představu, že mírná konzumace alkoholu prospívá zdraví.
Po léta věřila Sarah van Niekerková, že její každodenní sklenka červeného vína prospívá jejímu srdci. Teprve až jí byla diagnostikována rakovina prsu – a až jí onkolog mezi řečí naznačil souvislost –, se dozvěděla, že i nízké dávky alkoholu mohou zvyšovat riziko rakoviny.
„Cítila jsem se podvedená,“ říká. „Nikdo mě nikdy nevaroval.“
Zatímco zapálit si cigaretu v přeplněné místnosti vám zaručí nevraživé pohledy, nalít si sklenku vína? To se stále považuje za celkem neškodné – někteří to dokonce pokládají za zdraví prospěšné. Jenže málokdo ví, že alkohol je karcinogen skupiny 1 – tedy ve stejné kategorii jako tabák nebo azbest. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) mohou karcinogeny skupiny 1 způsobit rakovinu u lidí.
Spojitost alkoholu s rakovinou
Myšlenka, že alkohol může způsobovat rakovinu, není nová – byla uznána už téměř před čtyřiceti lety.
Dnes je alkohol spojován s nejméně sedmi typy rakoviny: ústní dutiny, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva a konečníku, jater a ženského prsu. Celosvětově je konzumace alkoholu spojována s přibližně 740 000 novými případy rakoviny ročně. Nejsilněji je alkohol spojen s rakovinou prsu, jícnu a jater.
Hlavním viníkem je etanol – čistá forma alkoholu obsažená ve všech alkoholických nápojích. Když tělo etanol odbourává, vzniká acetaldehyd – toxická látka, která může poškozovat DNA.
Účinek etanolu a acetaldehydu na naše buňky a DNA může měnit způsob, jakým se buňky množí, a zároveň tělu bránit v opravě vzniklých škod.
„Všechny druhy alkoholických nápojů obsahují etanol – pivo, víno i lihoviny představují riziko,“ uvádí pro Epoch Times Carina Ferreira-Borgesová, odbornice na veřejné zdraví a regionální poradkyně Světové zdravotnické organizace pro oblast alkoholu.
Alkohol rovněž podporuje oxidační stres a záněty, které mohou DNA dále poškozovat. Může také ovlivnit hladiny hormonů, zejména estrogenu, což zvyšuje riziko rakoviny prsu.
Navzdory těmto jasným zjištěním si mnoho lidí – stejně jako kdysi Sarah van Niekerková – stále myslí, že jedna sklenka denně je neškodná, nebo dokonce zdraví prospěšná.
Žádná bezpečná dávka neexistuje
Výzkumy potvrdily, že alkohol způsobuje rakovinu i při nízké úrovni konzumace.
Například ženy, které si dají méně než jednu sklenku denně, mají stále vyšší riziko rakoviny prsu než ty, které nepijí vůbec.
Lehká až mírná konzumace – definovaná jako méně než 20 gramů čistého alkoholu denně – byla v Evropské unii v roce 2017 spojena s přibližně 23 000 novými případy rakoviny. To odpovídá přibližně méně než 1,5 litru vína, 3,5 litru piva nebo 450 ml lihovin týdně.
Více než třetina těchto případů souvisela s lehkým pitím – méně než 10 gramů denně.
Povědomí veřejnosti je stále nízké
Navzdory silným vědeckým důkazům zůstává povědomí o spojení alkoholu s rakovinou nízké.
Například ve Spojených státech si riziko rakoviny nejvíce spojují s lihovinami – uvědomuje si to asi 31 procent lidí. V menší míře s pivem a vínem. Někteří se ale stále domnívají, že alkohol může být dokonce prospěšný – nebo alespoň neškodný.
Aby se tento zásadní nedostatek veřejného povědomí napravil, jednou z klíčových strategií je podle Ferreira-Borgesové zřetelnější a výslovnější varování na obalech alkoholických výrobků, podobně jako u cigaret.
„Na etiketách by mělo být jasně uvedeno riziko rakoviny a další zdravotní nebezpečí spojená s pitím alkoholu,“míní Ferreira-Borgesová.
Zároveň zdůrazňuje potřebu přísnější regulace, která by omezila vliv alkoholového průmyslu na tvorbu zákonů a vědecký výzkum.
„Vlády musí dát přednost veřejnému zdraví před zisky.“
Nakonec by měli i zdravotníci informovat pacienty o rizicích spojených s konzumací alkoholu – i té mírné. Potřebují však k tomu jasné pokyny a podporu, dodává.
Nárůst alternativ bez alkoholu
S tím, jak roste povědomí o zdravotních rizicích alkoholu, se stále více lidí obrací k alternativám bez alkoholu.
„Na trhu se objevuje stále více nápojů bez alkoholu,“ poznamenává Ferreira-Borgesová.
„Zdravější alternativy mají nízký obsah cukru a mohou zahrnovat ochucené vody, bylinné čaje, perlivé nápoje, stoprocentní přírodní džusy, neslazený čaj nebo kávu a čerstvě připravované nealkoholické koktejly (mocktaily),“ doplňuje.
„Už teď vídám v obchodech i večerkách širokou nabídku nealkoholických nápojů a mocktailů – a mnoho mých přátel dává těmto možnostem přednost při společenských setkáních,“ zmiňuje pro Epoch Times Amy Bragagniniová, nutriční onkoložka a mluvčí Americké akademie výživy a dietetiky.
Bragagniniová říká, že její přátelé si skutečně pochutnávají na chuti těchto nápojů a oceňují, že se vyhnou pocitu otupělosti, špatnému spánku a trávicím potížím, které alkohol často způsobuje.
Podělila se také o některé své oblíbené alternativy:
„Miluji brusinkovou sodovku s limetkou nebo sklenku vína bez alkoholu či šumivého džusu. Matcha čaj nebo zázvorové pivo jsou také skvělou volbou.“
Tipy, jak si přechod usnadnit
Přechod od alkoholu může být náročný – i přes rostoucí nabídku alternativ bez alkoholu.
„Doporučuji změnit zaběhnutou rutinu,“ radí Bragagniniová.
Pokud se například po práci běžně setkáváte s přáteli v baru, zkuste najít jinou aktivitu, která se netočí kolem pití. Můžete zkusit lekci jógy, zajít do kina nebo vyrazit na dlouhou procházku či túru.
Jestli si sklenkou vína zvyknete dopřát odpočinek na konci dne, zkuste ji nahradit teplou koupelí, šálkem bylinného čaje nebo krátkou meditací.
Bragagniniová také upozorňuje, že zejména u mladších lidí může být překážkou sociální tlak.
„Mnohá společenská setkání se stále točí kolem alkoholu a často je cítit tlak dát si sklenku, abyste zapadli,“ uvádí. „Pomáhá obklopovat se lidmi, kteří sdílejí vaše hodnoty.“
Když vás někdo k pití přemlouvá, doporučuje být pevný a jasně pojmenovat důvody, proč se alkoholu vyhýbáte.
„Ne každý pochopí vaše rozhodnutí, ale to je jejich problém – a vy byste se měli cítit posíleni ve svém odhodlání zůstat jasně smýšlející a zdraví.“
–ete–