Konzervace potravin zažívá své chvíle slávy – a lépe to snad ani načasovat nešlo.
Nicole Hvidstenová, Minnesota Star Tribune
O tom, co hýbe myslí kulinářských nadšenců, se dá leccos vyčíst z nových kuchařek, které vycházejí na trhu.
V posledních letech jsme zažili vlnu kuchařských knih věnovaných pečení i světovým kuchyním – obzvlášť oblíbené jsou italská a korejská. Nyní zažívá literární rozmach konzervování potravin a chvíle pro tento trend nemůže být vhodnější.
Abychom vám pomohli co nejlépe využít letní úrodu, vybrali jsme recepty ze dvou nových kuchařek: Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element) a The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn).
Obě knihy vás v mžiku vtáhnou do světa zavařování, fermentace, nakládání, sušení i mražení – a ukážou, jak proměnit sezónní plody v lahůdky, které vydrží po celý rok. Nabízejí přehledné návody a praktické tipy jak pro začátečníky, tak pro zkušené kuchaře, a recepty, které potěší jak odvážné gurmány, tak i tradiční milovníky nakládaných pochoutek.
Zde je malá ochutnávka.
Rychle nakládané mrkve s levandulí
Množství: 2 sklenice (asi 950 ml)
Spojení levandule a mrkve vytváří lahodně kořeněnou nakládanou pochoutku. Skvěle se hodí do salátů nebo jako ozdoba koktejlu Bloody Mary. Z knihy Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element, 2025).
Ingredience:
4 čerstvé snítky levandule
2 čerstvé snítky tymiánu
450 g čerstvé mrkve, oloupané a nakrájené na špalíčky (cca 8 cm) nebo na kolečka silná asi 1 cm
250 ml jablečného octa
250 ml vody
100 g cukru
2 lžičky nakládací nebo konzervační soli
1 lžička koriandrových semínek
1/2 lžičky celého černého pepře
1 skořicová tyčinka (asi 8 cm)
3 celé hřebíčky
Postup:
Rozdělte snítky levandule a tymiánu do dvou sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem. Naskládejte do nich mrkev tak, aby nahoře zůstalo asi 1,5 cm volného místa.
V nerezovém hrnci přiveďte k varu ocet, vodu, cukr, sůl, koriandr, pepř, skořici a hřebíček. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte teplotu a nechte 10 minut mírně probublávat, aby se chutě propojily.
Horký nálev nalijte do sklenic tak, aby mrkev byla zcela ponořená, a ponechte asi 1,5 cm prostoru pod víčkem. Odstraňte případné bubliny, okraje sklenic otřete a uzavřete víčky. Nechte úplně vychladnout. Označte a uložte do lednice. Nechávejte v mrazáku nejméně 1–3 dny před otevřením a spotřebujte do 3 měsíců.
Salsa z ananasu, jahod a okurky
Množství: přibližně 600 ml
Tato směs šťavnatého ovoce, aromatických bylinek a pikantního koření působí doslova kouzelně. Klíčem k úspěchu je nechat ji fermentovat jen jeden den – jinak by se díky vysokému obsahu cukru mohla rychle proměnit v ovocný koktejl. Proto doporučuji připravovat menší dávky, které se snadno spotřebují. Skvěle oživí tacos a tostady nebo poslouží jako ledově vychlazený ovocný či mořský koktejl. Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).
Ingredience:
300 g čerstvého ananasu, nakrájeného na menší kousky
200 g jahod, zbavených stopek a rozčtvrcených
1/2 salátové okurky, podélně rozčtvrcené a nakrájené na kostky
1 1/2 lžičky jemné mořské soli
šťáva z 1 limetky
1 lžíce gochugaru (korejské vločky z červené papriky)
kousek čerstvého zázvoru velikosti palce, očištěný a nasekaný nadrobno
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 červená chilli paprička, nasekaná
1 hrst máty, nasekané
1 hrst koriandru, nasekaného
Postup:
V míse smíchejte ananas, jahody a okurku se solí a jemně promíchejte rukama.
Přidejte limetkovou šťávu, gochugaru, zázvor, česnek, chilli, mátu a koriandr a znovu dobře promíchejte.
Mísu volně přikryjte čistou utěrkou a nechte směs asi 20 minut odležet.
Poté ji přendejte do čistých sklenic (o objemu 250–500 ml) s víčky a nechte při pokojové teplotě kvasit přibližně jeden den. Pravidelně kontrolujte chuť – měla by být jen lehce perlivá. Skladujte v lednici, kde vydrží asi týden.
Pečená rajčatová marinara omáčka
Množství: přibližně 950 ml
Rajčata můžete použít domácí zavařená, konzervovaná nebo čerstvá. Pečení rajčat dodá omáčce zcela novou úroveň chuti. Výborně se hodí na pizzu, těstoviny nebo jako dip k domácí focaccie. Z knihy Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element, 2025).
Ingredience:
2 plechovky (po 800 g) celých rajčat, nebo 2 litry domácích zavařených rajčat, případně 900 g zralých čerstvých rajčat rozkrojených podélně na čtvrtiny
4 stroužky česneku, rozmáčknuté a oloupané
3 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
1 lžička hrubé soli, případně více podle chuti
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, případně více podle chuti
1 velká žlutá cibule, nasekaná
1 lžíce cukru, případně více podle chuti
1 lžíce nasekané čerstvé bazalky (nebo 1 lžička sušené)
1 lžíce nasekaného čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Rajčata rozprostřete do zapékací mísy o velikosti přibližně 23 × 33 cm. (Pokud používáte konzervovaná rajčata, šťávu si odložte na později.) Přidejte česnek, pokapejte dvěma lžícemi oleje a posypte solí a pepřem. Pečte asi 60–75 minut, občas promíchejte, dokud se rajčata nezcvrknou a nezačnou zlátnout po okrajích.
Pečené stroužky česneku vyjměte, nechte vychladnout a nasekejte je nahrubo.
V hrnci rozehřejte zbývající lžíci oleje na středním plameni. Přidejte cibuli, špetku soli a pepře a restujte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte pečený česnek a restujte další minutu. Poté opatrně přendejte rajčata spolu s jejich šťávou a přilijte i případnou odloženou šťávu z konzervy. Přiveďte k varu a poté odstavte. Pomocí tyčového mixéru omáčku rozmixujte dohladka.
Vraťte na mírný plamen, přidejte cukr, bazalku a oregano. Přikryjte a nechte 10 minut jemně probublávat, aby se chutě propojily. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo cukrem. Podávejte teplé.
Zbytky nechte vychladnout, uzavřete a uchovávejte v lednici až týden nebo v mrazáku až 3 měsíce.
Pikantní nakládaná směs z chilli papriček
Množství: přibližně 600 ml
Tato pálivá, výrazně ochucená směs z chilli papriček je hotová během několika minut a výborně se hodí k mexickým pokrmům – ale pravděpodobně ji začneš přidávat téměř ke všemu. Důležité je nasekat zeleninu dostatečně nadrobno, aby se dobře promísila a vytvořila jemnou strukturu.
Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).
Na směs:
8–12 červených a zelených chilli papriček, nasekaných
2 zelené papriky, zbavené jádřinců a semínek, nasekané
2 menší cibule, nasekané
4 stroužky česneku, oloupané, ponechané celé
1 svazek čerstvého koriandru, nahrubo nasekaný
Na nálev a dochucení:
7 lžic (asi 100 ml) jablečného octa
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky celého kmínu
1/2 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky mleté kurkumy
1 a 1/2 lžičky jemné mořské soli
1 lžíce cukru
Postup:
Všechny suroviny na směs vlož do velké nádoby kuchyňského robotu a krátkými pulzy rozsekej na jemnou strukturu – podle velikosti přístroje můžeš postupovat po dávkách.
Rozsekanou směs přendej do velké mísy, přidej všechny suroviny na nálev a dochucení a důkladně promíchej, aby se chutě spojily. Ochutnej a případně ještě dosol.
Hotovou směs přendej do uzavíratelné nádoby. Část můžeš použít ihned, zbytek uchovávej v lednici – vydrží přibližně měsíc.
Tortilla chips se salsou a vejci
Porce: 4
Tento lahodný brunch se pohybuje někde mezi shakshukou a chilaquiles – vejce se rozklepnou přímo na vrstvu křupavých tortilla chipsů, které se nechají dusit v čerstvé salse s pikantní směsí z chilli papriček, dokud nevznikne šťavnatý, jemný „koláč“. Při správné přípravě si pokrm zachová i trochu křupavé textury. Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).
Na salsu:
4 velká zralá rajčata
1 červená paprika, rozkrojená, zbavená semínek
1 cibule, rozkrojená a oloupaná
2 stroužky česneku, neloupané
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce Jalapeño Relish (viz recept výše)
sůl a pepř podle chuti
Na vejce:
1 lžíce olivového oleje
170–200 g přírodních tortilla chipsů
4 vejce
1 hrst strouhaného čedaru nebo mozzarelly
Podáváme s:
4 lžíce Jalapeño Relish
2 lžíce zakysané smetany
4 špetky nasekaného koriandru
4 měsíčky limetky
Postup:
Na salsu:
Na pánvi rozehřejte střední až silný plamen a vložte rajčata, papriku, cibuli a česnek. Opékejte 5–6 minut, dokud zelenina nezíská ožehnutá místa. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Česnek oloupejte a spolu s ostatní zeleninou, olivovým olejem, jalapeño relishem, solí a pepřem rozmixujte dohladka.
Na vejce:
Do pánve nalijte 1 lžíci oleje, přidejte salsu a přiveďte k mírnému varu. Vsypte tortilla chipsy a jemně promíchejte, aby se část z nich obalila salsou, ale neztratily všechnu křupavost. Rozklepněte vejce rovnoměrně po obvodu pánve (na čtvrtiny), posypte sýrem, přiklopte a nechte velmi zvolna dusit 3–4 minuty, dokud nejsou bílky pevné.
Pomocí široké obracečky rozdělte pokrm na čtyři porce a servírujte na nahřáté talíře. Každou porci ozdobte lžící jalapeño relishe, půl lžící zakysané smetany, špetkou koriandru a limetkou.
Copyright 2025 The Minnesota Star Tribune. Převzato se svolením. Distribuuje Tribune Content Agency, LLC.
Máte tip na téma, které byste si rádi přečetli? Napište nám na adresu: namety@epochtimes.cz
–ete–
