11. 10. 2025

Konzervace potravin zažívá své chvíle slávy – a lépe to snad ani načasovat nešlo.

Nicole Hvidstenová, Minnesota Star Tribune

O tom, co hýbe myslí kulinářských nadšenců, se dá leccos vyčíst z nových kuchařek, které vycházejí na trhu.

V posledních letech jsme zažili vlnu kuchařských knih věnovaných pečení i světovým kuchyním – obzvlášť oblíbené jsou italská a korejská. Nyní zažívá literární rozmach konzervování potravin a chvíle pro tento trend nemůže být vhodnější.

Abychom vám pomohli co nejlépe využít letní úrodu, vybrali jsme recepty ze dvou nových kuchařek: Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element) a The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn).

Obě knihy vás v mžiku vtáhnou do světa zavařování, fermentace, nakládání, sušení i mražení – a ukážou, jak proměnit sezónní plody v lahůdky, které vydrží po celý rok. Nabízejí přehledné návody a praktické tipy jak pro začátečníky, tak pro zkušené kuchaře, a recepty, které potěší jak odvážné gurmány, tak i tradiční milovníky nakládaných pochoutek.

Zde je malá ochutnávka.

Rychle nakládané mrkve s levandulí

Množství: 2 sklenice (asi 950 ml)

Spojení levandule a mrkve vytváří lahodně kořeněnou nakládanou pochoutku. Skvěle se hodí do salátů nebo jako ozdoba koktejlu Bloody Mary. Z knihy Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element, 2025).

Ingredience:

4 čerstvé snítky levandule
2 čerstvé snítky tymiánu
450 g čerstvé mrkve, oloupané a nakrájené na špalíčky (cca 8 cm) nebo na kolečka silná asi 1 cm
250 ml jablečného octa
250 ml vody
100 g cukru
2 lžičky nakládací nebo konzervační soli
1 lžička koriandrových semínek
1/2 lžičky celého černého pepře
1 skořicová tyčinka (asi 8 cm)
3 celé hřebíčky

Postup:

Rozdělte snítky levandule a tymiánu do dvou sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem. Naskládejte do nich mrkev tak, aby nahoře zůstalo asi 1,5 cm volného místa.

V nerezovém hrnci přiveďte k varu ocet, vodu, cukr, sůl, koriandr, pepř, skořici a hřebíček. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte teplotu a nechte 10 minut mírně probublávat, aby se chutě propojily.

Horký nálev nalijte do sklenic tak, aby mrkev byla zcela ponořená, a ponechte asi 1,5 cm prostoru pod víčkem. Odstraňte případné bubliny, okraje sklenic otřete a uzavřete víčky. Nechte úplně vychladnout. Označte a uložte do lednice. Nechávejte v mrazáku nejméně 1–3 dny před otevřením a spotřebujte do 3 měsíců.

Salsa z ananasu, jahod a okurky

Množství: přibližně 600 ml

Tato směs šťavnatého ovoce, aromatických bylinek a pikantního koření působí doslova kouzelně. Klíčem k úspěchu je nechat ji fermentovat jen jeden den – jinak by se díky vysokému obsahu cukru mohla rychle proměnit v ovocný koktejl. Proto doporučuji připravovat menší dávky, které se snadno spotřebují. Skvěle oživí tacos a tostady nebo poslouží jako ledově vychlazený ovocný či mořský koktejl. Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).

Ingredience:

300 g čerstvého ananasu, nakrájeného na menší kousky
200 g jahod, zbavených stopek a rozčtvrcených
1/2 salátové okurky, podélně rozčtvrcené a nakrájené na kostky
1 1/2 lžičky jemné mořské soli
šťáva z 1 limetky
1 lžíce gochugaru (korejské vločky z červené papriky)
kousek čerstvého zázvoru velikosti palce, očištěný a nasekaný nadrobno
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 červená chilli paprička, nasekaná
1 hrst máty, nasekané
1 hrst koriandru, nasekaného

Postup:

V míse smíchejte ananas, jahody a okurku se solí a jemně promíchejte rukama.
Přidejte limetkovou šťávu, gochugaru, zázvor, česnek, chilli, mátu a koriandr a znovu dobře promíchejte.

Mísu volně přikryjte čistou utěrkou a nechte směs asi 20 minut odležet.

Poté ji přendejte do čistých sklenic (o objemu 250–500 ml) s víčky a nechte při pokojové teplotě kvasit přibližně jeden den. Pravidelně kontrolujte chuť – měla by být jen lehce perlivá. Skladujte v lednici, kde vydrží asi týden.

Pečená rajčatová marinara omáčka

Množství: přibližně 950 ml

Rajčata můžete použít domácí zavařená, konzervovaná nebo čerstvá. Pečení rajčat dodá omáčce zcela novou úroveň chuti. Výborně se hodí na pizzu, těstoviny nebo jako dip k domácí focaccie. Z knihy Preserving the Seasons od Holly Capelleové (Simon Element, 2025).

Ingredience:

2 plechovky (po 800 g) celých rajčat, nebo 2 litry domácích zavařených rajčat, případně 900 g zralých čerstvých rajčat rozkrojených podélně na čtvrtiny
4 stroužky česneku, rozmáčknuté a oloupané
3 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
1 lžička hrubé soli, případně více podle chuti
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, případně více podle chuti
1 velká žlutá cibule, nasekaná
1 lžíce cukru, případně více podle chuti
1 lžíce nasekané čerstvé bazalky (nebo 1 lžička sušené)
1 lžíce nasekaného čerstvého oregana (nebo 1 lžička sušeného)

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Rajčata rozprostřete do zapékací mísy o velikosti přibližně 23 × 33 cm. (Pokud používáte konzervovaná rajčata, šťávu si odložte na později.) Přidejte česnek, pokapejte dvěma lžícemi oleje a posypte solí a pepřem. Pečte asi 60–75 minut, občas promíchejte, dokud se rajčata nezcvrknou a nezačnou zlátnout po okrajích.

Pečené stroužky česneku vyjměte, nechte vychladnout a nasekejte je nahrubo.

V hrnci rozehřejte zbývající lžíci oleje na středním plameni. Přidejte cibuli, špetku soli a pepře a restujte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte pečený česnek a restujte další minutu. Poté opatrně přendejte rajčata spolu s jejich šťávou a přilijte i případnou odloženou šťávu z konzervy. Přiveďte k varu a poté odstavte. Pomocí tyčového mixéru omáčku rozmixujte dohladka.

Vraťte na mírný plamen, přidejte cukr, bazalku a oregano. Přikryjte a nechte 10 minut jemně probublávat, aby se chutě propojily. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo cukrem. Podávejte teplé.

Zbytky nechte vychladnout, uzavřete a uchovávejte v lednici až týden nebo v mrazáku až 3 měsíce.

Pikantní nakládaná směs z chilli papriček

Množství: přibližně 600 ml

Tato pálivá, výrazně ochucená směs z chilli papriček je hotová během několika minut a výborně se hodí k mexickým pokrmům – ale pravděpodobně ji začneš přidávat téměř ke všemu. Důležité je nasekat zeleninu dostatečně nadrobno, aby se dobře promísila a vytvořila jemnou strukturu.
Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).

Na směs:

8–12 červených a zelených chilli papriček, nasekaných
2 zelené papriky, zbavené jádřinců a semínek, nasekané
2 menší cibule, nasekané
4 stroužky česneku, oloupané, ponechané celé
1 svazek čerstvého koriandru, nahrubo nasekaný

Na nálev a dochucení:

7 lžic (asi 100 ml) jablečného octa
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky celého kmínu
1/2 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky mleté kurkumy
1 a 1/2 lžičky jemné mořské soli
1 lžíce cukru

Postup:

Všechny suroviny na směs vlož do velké nádoby kuchyňského robotu a krátkými pulzy rozsekej na jemnou strukturu – podle velikosti přístroje můžeš postupovat po dávkách.

Rozsekanou směs přendej do velké mísy, přidej všechny suroviny na nálev a dochucení a důkladně promíchej, aby se chutě spojily. Ochutnej a případně ještě dosol.

Hotovou směs přendej do uzavíratelné nádoby. Část můžeš použít ihned, zbytek uchovávej v lednici – vydrží přibližně měsíc.

Tortilla chips se salsou a vejci

Porce: 4

Tento lahodný brunch se pohybuje někde mezi shakshukou a chilaquiles – vejce se rozklepnou přímo na vrstvu křupavých tortilla chipsů, které se nechají dusit v čerstvé salse s pikantní směsí z chilli papriček, dokud nevznikne šťavnatý, jemný „koláč“. Při správné přípravě si pokrm zachová i trochu křupavé textury. Z knihy The Pickle Jar od Nicka Vadasze (Hamlyn, 2025).

Na salsu:

4 velká zralá rajčata
1 červená paprika, rozkrojená, zbavená semínek
1 cibule, rozkrojená a oloupaná
2 stroužky česneku, neloupané
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce Jalapeño Relish (viz recept výše)
sůl a pepř podle chuti

Na vejce:

1 lžíce olivového oleje
170–200 g přírodních tortilla chipsů
4 vejce
1 hrst strouhaného čedaru nebo mozzarelly

Podáváme s:

4 lžíce Jalapeño Relish
2 lžíce zakysané smetany
4 špetky nasekaného koriandru
4 měsíčky limetky

Postup:

Na salsu:

Na pánvi rozehřejte střední až silný plamen a vložte rajčata, papriku, cibuli a česnek. Opékejte 5–6 minut, dokud zelenina nezíská ožehnutá místa. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Česnek oloupejte a spolu s ostatní zeleninou, olivovým olejem, jalapeño relishem, solí a pepřem rozmixujte dohladka.

Na vejce:

Do pánve nalijte 1 lžíci oleje, přidejte salsu a přiveďte k mírnému varu. Vsypte tortilla chipsy a jemně promíchejte, aby se část z nich obalila salsou, ale neztratily všechnu křupavost. Rozklepněte vejce rovnoměrně po obvodu pánve (na čtvrtiny), posypte sýrem, přiklopte a nechte velmi zvolna dusit 3–4 minuty, dokud nejsou bílky pevné.

Pomocí široké obracečky rozdělte pokrm na čtyři porce a servírujte na nahřáté talíře. Každou porci ozdobte lžící jalapeño relishe, půl lžící zakysané smetany, špetkou koriandru a limetkou.

Copyright 2025 The Minnesota Star Tribune. Převzato se svolením. Distribuuje Tribune Content Agency, LLC.

Máte tip na téma, které byste si rádi přečetli? Napište nám na adresu: namety@epochtimes.cz

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Většina firem plánuje příští rok zvednout mzdy, informuje Hospodářská komora. Kde a o kolik?

70 % firem plánuje v roce 2026 zvyšovat mzdy, nejvíce ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví.

Tomáš Zdechovský: Kdo spí v demokracii, probudí se v diktatuře (rozhovor)

Europoslanec Tomáš Zdechovský připomíná, že svoboda není trvalý stav. Vysvětluje, proč její ohrožení začíná vždy nenápadně a proč musí být společnost bdělá.

Platit v hotovosti nad 250 tisíc v rámci obchodní činnosti bude už za rok v celé EU nelegální

Od července 2027 se má začít v EU uplatňovat nařízení, které stanovuje maximální výši obchodních plateb provedených v hotovosti na 10 tisíc eur. Vyšší platby budou muset být v celé EU vykonávány elektronicky.

Bez malých pravd narazíme na realitu, říká statistik Tomáš Fürst (rozhovor)

Tomáš Fürst se vrací k roku 1989, rozebírá hranice svobody i to, jak moderní ideologie ohrožují otevřenou debatu a proč je nutné chránit svobodu slova.

Cirhóza: příznaky, příčiny, léčba a přirozené přístupy

Jak předcházet cirhóze a snížit její riziko: klíčová doporučení od životního stylu přes léčbu základních onemocnění až po pravidelné kontroly.

Schillerová chce obnovit dluhopisy pro domácnosti už v příštím roce. Vyplatí se investovat?

ANO chce zavést dluhopisy pro fyzické osoby co nejrychleji. Pro domácnosti má jít o bezrizikovou investici, pro stát o výhodnou formu půjčky.

„Moudrost je cennější než rubíny“: Intelektuální život je pro každého

Intelektuální život není výsadou elit – stačí ticho, čas na četbu a odvaha klást si otázky o smyslu života.

O svobodě, odpovědnosti a odkazu listopadu 1989 s ředitelem ÚSTR Ladislavem Kudrnou (rozhovor)

Byl pátek, byl jsem doma a četl knihu od M. Remarqua Tři kamarádi. Události jsem vnímal zejména prostřednictvím starších spolužáků, rodiny a příbuzných. To sepětí bylo neuvěřitelné. Atmosféra nepopsatelná...

Pohled 111 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52458917
Aleje a jejich historické pozadí: Řád, stabilita, věčnost rodu

Aleje stromů, které šlechtici vysazovali v krajině, reprezentovaly důstojnost panství a staly se součástí krajinářského umění.