Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Historie restaurace je spjata s historií Francie, která je jejím rodištěm. Slovo „restaurace“ v dnešním slova smyslu bylo přijato v roce 1835 Francouzskou akademií. Do té doby se slovo „restauran“, nebo také „bouillon restaurateur“ (posilující vývar), používalo pro pokrm složený z masa, cibule, bylinek a zeleniny. Vývar s léčivými a trávicími účinky měl za cíl obnovit sílu a vzpružit strávníka.

Recept: Zapékané houby s bramborovou kaší

Recept: Zapékané houby s bramborovou kaší

Podušené houby s celerovou natí a bílou omáčkou, navršené bramborovou kaší a zapečené v troubě. Snadný vegetariánský recept s chutným výsledkem.

Jak zvládat emocionální přejídání (nejen) v době pandemie

Jak zvládat emocionální přejídání (nejen) v době pandemie

Pokud se vám během pandemie stává, že příliš často navštěvujete ledničku, existuje důvod, proč se obracíte k jídlu, i když nemáte hlad. Od začátku pandemie covid-19 došlo k prudkému nárůstu poruch příjmu potravy. Dokonce i ti, kteří nemají diagnostikované poruchy příjmu potravy, si všimli, že od té doby, co začala pandemie, častěji propadají emočnímu přejídání.

Recept: Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Recept: Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Vepřové kotlety naložené v jablečné šťávě, bylinkách a zakysané smetaně získají skvělou nasládlou chuť a jejich přípravu s naším návodem zvládne i začátečník.


Recept: Rajčata po provensálsku (jen 3 suroviny)

Recept: Rajčata po provensálsku (jen 3 suroviny)

Období rajčat právě vrcholí a my pro vás máme jeden dávný, provoněný recept, který si čeští umělci přivezli ze slunné Francie.

Recepty: Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Recepty: Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Co si budeme povídat, toto jídlo je nejlepší v létě, kdy nás rajská jablíčka a lilky obohacují svými plody. A nemusíme dodávat, že nejbáječnější jsou ty domácí, z vlastní zahrádky.

Recept: Celerové hranolky

Recept: Celerové hranolky

Pokud budete podávat celerové hranolky jako hlavní jídlo (ano, i to jde), zkuste si k nim dát kysanou smetanu, zakysané mléko nebo podmáslí.

Recept: Letní tuňákový salát

Recept: Letní tuňákový salát

Tuňákový salát je velmi chutný a výživný salát s dresinkem inspirovaný oblíbeným salade nicoise.