Mango – sladká pochoutka z tropů

Mango – sladká pochoutka z tropů

Existuje důvod, proč mnoho lidí považuje mango za nejchutnější ovoce na světě. Obzvlášť pokud jste tento tropický plod někdy zkusili přímo v jeho domovině ve všech jeho obměnách, velikostech a druzích, víte, o čem mluvím.

Mango – ovocná dobrůtka jako léčivá potravina

Mango – ovocná dobrůtka jako léčivá potravina

Víte, že na světě existuje přes 300 odrůd manga? Toto oblíbené tropické ovoce má řadu příznivých účinků na naše zdraví. Více o něm v tomto článku...

Recept: Černá čočka beluga se zeleninou a kokosovým mlékem

Recept: Černá čočka beluga se zeleninou a kokosovým mlékem

Výhodou černé čočky je snadná příprava (nemusí se namáčet, rychle se uvaří), příjemná jemně oříšková chuť a „al dente“ konzistence. Tento zdravý recept je inspirovaný indickou kuchyní a potěší svou rychlostí i chutí.

Recepty: Vychutnejte si artyčoky hned na dva způsoby

Recepty: Vychutnejte si artyčoky hned na dva způsoby

S příchodem jara se na stáncích se zeleninou opět objevují zelené a šťavnaté artyčoky. Je čas naučit svá vnoučata odtrhávat listy jako květinu, list po listu a pochutnávat si na nich, až se dopracují k chutné spodní části.

Ušlechtilý bobkový list – symbol vítězství, vznešený hrdina polévkových vývarů

Ušlechtilý bobkový list – symbol vítězství, vznešený hrdina polévkových vývarů

Bobkový list neboli list vavřínu vznešeného je nejenom nepostradatelným kořením české a dalších kuchyní, ale také bylinou, která má léčivé vlastnosti. Podívejte se krátce na to, co nám může tato rostlina nabídnout.

Drůbeží masová směs s klobáskou a bramboráky

Drůbeží masová směs s klobáskou a bramboráky

Masové směsi jsou vděčným, rychle hotovým pokrmem, například když přijde nečekaný host, anebo v případě, že se vám v mrazáku naskládalo po trochách od různých druhů masa, které by samy o sobě na rodinný oběd nestačily. A bramboráky – klasickou přílohou české kuchyně, také nic nepokazíte.

Zázrak jménem skořice zlepšuje paměť a schopnost učení

Zázrak jménem skořice zlepšuje paměť a schopnost učení

Skořice je všeobecně známé aromatické koření, které se běžně používá při pečení a výrobě lahůdek, ale nová studie upozorňuje na její potenciální význam pro prevenci ztráty paměti a poruch učení, což je dobrá zpráva pro lidi středního a staršího věku, protože s přibývajícím věkem je ztráta paměti nevyhnutelná...

Je bezpečné konzumovat rostlinný olej každý den?

Je bezpečné konzumovat rostlinný olej každý den?

Rostlinné oleje balené v plastu jsou oblíbené, levné a praktické. Slouží ke smažení, restování či fritování, ale využíváme je i při domácím pečení. Jak je to ale s jejich zdravotní bezpečností? Můžeme tyto oleje používat každý den? Ve skutečnosti mohou za určitých okolností zvyšovat riziko rakoviny a demence.