Nejdřív si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Švestky si nakrájíme nebo nastřiháme na menší kousky.
V míse si metličkou nebo vařečkou smícháme cukr, olej a vejce, dokud se nevytvoří hustá hmota.
Přidáme mouku, jedlou sodu a koření a znovu všechno dobře promícháme.
Přimícháme švestky a podmáslí. Směs stěrkou vytřeme do menší vymazané a moukou vysypané formy (srnčí hřbet apod.).
Strčíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 30 minut, dokud není buchta pevná na dotyk a nelepí se na špejli.
Zatímco se buchta chladí, uděláme si polevu. Všechny suroviny na polevu dáme do menšího hrnce a za stálého míchání je roztopíme - vznikne lepivá hmota o konzistenci hustšího sirupu.
Buchtu propícháme po celé ploše špejlí (aby se poleva vsákla i dovnitř) a polevu nalijeme nahoru.
Výtvor necháme vychladnout a pak můžeme krájet. Podáváme samotné, se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Místo melasy můžete použít i med.
www.epochtimes.cz