Tisknout

Recept: Mravenci na stromě (mleté vepřové s nudlemi)

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně čínská kuchyně
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Uležení 30 minut
Celkový čas 50 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 250 g tenkých nudlí (rýžových apod.)
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 4 jarní cibulky nakrájené na šikmo (cca 3 cm)
  • 180 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce oleje

Na marinádu

  • 1,5 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína pro alternativu viz Poznámky
  • 2 lžíce chilli omáčky pro alternativu viz Poznámky
  • 1 lžička cukru

Postup

  1. V míse si smíchejte vepřové se všemi ingrediencemi na marinádu a nechte asi 30 minut uležet.

  2. Dejte do velkého hrnce vařit vodu. Až bublá, vhoďte nudle. Vařte podle návodu na obalu (většinou kolem 3 minut). Pak slijte vodu a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily.

  3. Ve woku si rozehřejte olej a přihoďte jarní cibulku. Za stálého míchání ji orestujte (asi minutu). Pozor, aby se nespálila.

  4. Přihoďte naložené maso, zvyšte teplotu a za stálého míchání osmahněte, dokud maso neztratí svou růžovou barvu.

  5. Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vhoďte nudle, dobře promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud nejsou nudle pořádně horké a vývar vyvařený.

Poznámky

Místo rýžového vína můžete použít rýžový ocet (smíchaný s vodou v poměru 1:1). Ten lze koupit ve zdravých výživách. 

Místo chilli omáčky můžete použít kečup nebo rajčatové pyré smíchané s chilli v prášku.