Nejdříve připravíme omáčku. Smíchejte studenou vodu s kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Pak přidejte med, sojovku, ocet a koření a vše dobře promíchejte.
Rozehřejte wok s olejem na střední stupeň. Vhoďte mandlové lupínky a za stálého míchání je osmahněte dozlatova (2 – 3 minuty). Děrovanou naběračkou lupínky vyberte z oleje a nechte odstát (odkapat) na papírových utěrkách nebo ubrousku.
Olej přiveďte opět k varu, tentokrát na nejvyšší stupeň. Přihoďte maso a zeleninu a za stálého míchání orestujte, dokud maso nezmění na všech stranách barvu a zelenina nebude mírně křupavá (cca 4 minuty).
Přilijte omáčku, restujte další dvě minuty, dokud jí není vše pěkně pokryto.
Před servírováním posypte mandlemi. Doporučuji podávat s rýží, popř. nudlemi.
Sladký rýžový ocet seženete ve zdravých výživách.
Pětikoření neboli směs pěti koření je čínská směska koření, kterou koupíte pod anglickým názvem Five Spice Powder ve vietnamských nebo indických krámcích a někdy také v supermarketech jako Tesco. Pětikoření je většinou nepálivé a nasládlé, obsahuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček a pepř, ale někdy je některá ze surovin zastoupena anýzem, muškátovým oříškem nebo mletým zázvorem. Pokud směs neseženete, udělejte si vlastní - špetku z každé ingredience, kterou doma najdete.
www.epochtimes.cz