Tisknout

Recept: Fazolový trojboj

Chod hlavní chod
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozdrceného
  • 1 plechovka (400 g) krájených, loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1,5 lžičky provensálského koření
  • 1 plechovka (200 g) fazolových lusků
  • 1 plechovka (400 g) bílých fazolí
  • 1 plechovka (400 g) červených fazolí Kidney
  • 2 hrsti nakrájené čerstvé bazalky (lze vynechat)
  • 100 g balkánského sýra (popř. feta)
  • cukr, sůl, pepř na dochucení

Postup

  1. Ve velké hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a česnek a smažte na středním ohni asi 2 min., dokud cibulka nezesklovatí (nesmí zhnědnout).

  2. Přidejte plechovku rajčat a dobře je promíchejte s cibulí a česnekem.

  3. Přidejte protlak a provensálské koření a přiveďte k varu.

  4. Vysypejte obsah zbylých plechovek. Promíchejte, snižte plamen a nechte chvíli vařit, až začne šťáva bublat a všechny suroviny jsou horké.

  5. Odstavte, přimíchejte bazalku, zkontrolujte chuť a je-li třeba dosolte, dopepřete nebo doslaďte. Před podáváním posypte rozdroleným sýrem.

Poznámky

Bílé fazole si můžete koupit i v rajčatové nebo chilli omáčce. Ušetříte tím protlak.
 
Fazole lze různě obměňovat a použít druh, který zrovna máte k dispozici.
 
Fazolové lusky můžete použít i mražené nebo čerstvé (je nutno předem povařit). Lusky lze nahradit i jinou zeleninou, např. hrachovými lusky, kukuřičkami apod.
 
Místo balkánského sýru můžete použít i nastrouhaný parmezán.