Tisknout

Recept: Flapjack

Chod Snack
Kuchyně anglická
klíčová slova flapjack
Čas přípravy 7 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 37 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru (demerara)
  • 8 lžíc medu
  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 80 g rozinek
  • špetka soli

Postup

  1. Zapněte troubu na 180 C. Mezitím v hrnci na nízké teplotě roztopte máslo
    s cukrem, medem a solí. Občas promíchejte, dokud se máslo a cukr
    neroztopí.

    flapjack
  2. Vhoďte vločky a rozinky do hrnce. Dobře všechno promíchejte,
    až jsou vločky plně pokryty roztopeným máslem.

    flapjack
  3. Směs vyprázdněte do pečící nádoby o velikosti cca 20x20 cm. Rozetřete po celé ploše na tloušťku 2 - 3 cm, udusejte a dejte do trouby. K udusání vám poslouží i lžíce namočená do teplé vody, ale nejlepší je mačkadlo na brambory ;-).

    flapjack
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 30 min., dokud není flapjack dozlatova.

  5. Po vytažení rozkrájejte ihned na čtverce o velikosti asi 2,5 cm x 2,5 cm (namočte si nůž do teplé vody, když se bude flapjack lepit).

    flapjack krajeni
  6. Než flapjack vyndáte z pečící nádoby, nechejte ho vychladnout. V procesu chladnutí ztvrdne.

    flapjack hotový

Poznámky

POZOR!!! Flapjack se bude zdát po vytažení z trouby měkký, ale nevracejte ho do trouby, on v procesu chladnutí o poznání ztvrdne. Konečný výtvor se vám bude trochu drolit, ale to k tomu patří. Flapjack bez drobků je jako člověk bez soucitu - patří k sobě.

Flapjack se dá krásně upravovat. Přidejte si podle chuti, co potřebujete, např. brusinky, ořechy, koření atd. Jen to nepřežeňte s množstvím, aby se vám flapjack moc nerozpadal. Také si ho můžete polít čokoládou na vaření.

Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.

Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).

Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.