Tisknout

Recept: Kynuté lívance s rybízovou pěnou

(na 4 velké lívance)

Chod hlavní jídlo, Dezert
Kuchyně česká
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 10 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1/4 litru mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g másla pokojové teploty
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl

Na pěnu

  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 6 hrstí rybízu popř. jiného ovoce

Postup

  1. Nejdřív připravíme kvásek. V malém hrnci nebo misce smíchejte droždí, trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Dobře promíchejte. Přikryjte a položte na teplou, ale vypnutou plotýnku nebo na sluncem vyhřátý parapet a nechte vykynout.

  2. Mezitím do mísy vsypte prosátou mouku s cukrem, solí a strouhanou citronovou kůrou. Ve středu vyhlubte díru, kam vylijete vykynutý kvásek, vlažné mléko a rozměklé máslo.

  3. Míchejte těsto tak dlouho, až zřídne. Pak ho nechte vykynout na teplé, leč vypnuté plotýnce nebo vyhřátém parapetu (cca 15 min.).

  4. Mezitím si připravíme pěnu. Rozmačkejte si rybíz a přidejte do něj trochu cukru. Pak ušlehejte bílky s cukrem (nezapomeňte, bílky nesmí obsahovat vodu ani kousek žloutku, jinak vám nevzejdou!), dokud není pěna hustá.

  5. Vykynuté těsto lžící vlijte do rozpálené a vymaštěné pánve a rozetřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte po obou stranách. Těsně před podáváním smíchejte rybíz s pěnou a naneste štědrou vrstvu na lívanec.

Poznámky

Místo rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce - jahody, maliny, borůvky atd.

 

Když si bílky ušleháte nad parou, vydrží vám déle v pevném stavu a nespadnou. Také do nich můžete přidat šlehačku, aby byla pěna hustší.