Tisknout

Recept: Litý kynutý koláč s ovocem

(na 2 menší plechy)

Chod Dezert
Kuchyně česká
Čas přípravy 40 minut

Ingredience

  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru
  • 450 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry pokud možno BIO
  • sůl
  • 300-500 g ovoce

Postup

  1. V míse rozetřeme kvasnice se lžící cukru, dokud se neutvoří kašička.

  2. Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2-3 špetky mouky.

  3. Řídký kvásek přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To bude trvat 10-20 minut. Nakynutý kvásek poznáte podle bublinek.

  4. Přidáme zbylý cukr, 2 žloutky a sůl.

  5. Postupně přidáváme část mouky a část vlažného mléka a vždy dobře promícháme.

    litá buchta - mléko do těsta
  6. Přidáme změklé máslo a pečlivě ho vmícháme do směsi. Máslo musí být dobře rozmělněné. Vznikne řídké těsto.

  7. Přidáme citronovou kůru a dobře promícháme.

  8. Těsto vylijeme na plech, který jsme vymastili tukem a posypali moukou anebo vypodložili pečícím papírem, a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy (1 - 2 centimetry).

  9. Necháme půl hodiny nakynout. Mezitím si připravíme ovoce (promýt, očistit, nakrájet) a zapneme troubu na 180 C (s ventilátorem na 160).

  10. Vyšleháme zbylý žloutek a potřeme jím okraje koláče. Budou tak po upečení hnědší.

  11. Ovoce vyskládáme na koláč a strčíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na cca 160C (140 s ventilátorem) a pečeme asi 30 minut, dokud nejsou okraje buchty hnědé. Špejlí vyzkoušíme střed buchty, zda je propečená (na špejli se nebude po vytažení lepit těsto). Chytá-li se těsto, ještě chvíli pečeme.

  12. Koláč vytáhneme, necháme prochladnout a kdo chce, si ho pocukruje vanilkovým cukrem nebo cukrem moučkou (použijte malý cedník). Krájíme opravdu až po vychladnutí.

Poznámky

Buchtu si pocukrujte moučkovým cukrem podle chuti.