Tisknout

Recept: Salát s balkánským sýrem a melounem

Chod saláty
Kuchyně středomořská
Čas přípravy 15 minut

Ingredience

  • 1/2 kg vodního melounu zbaveného slupky
  • 150-200 g balkánského sýru (nebo feta)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • pepř z mlýnku
  • hrst ořechů a semínek (lze vynechat)

Postup

  1. Meloun nakrájejte na čtverečky, stejně tak sýr (pokud se drolí, můžete i rozdrobit) a dejte do mísy.

  2. Přidejte ořechy (lískové, vlašské nebo slunečnicová, dýňová či jiná semínka anebo všechno dohromady) a promíchejte.

  3. Přelijte dvěma lžícemi panenského olivového oleje, opepřete čerstvě namletým pepřem a promíchejte. Znovu opepřete, promíchejte a můžete podávat, popř. dát vychladit do lednice a uschovat na později.

Poznámky

Nejlepší sýr je pravý feta, ale špatný není ani balkánský sýr, jen vybírejte pečlivě. Některé u nás prodávané značky jsou značně nevydařené a plné soli, dokáží zkazit celý recept! Značky z Lidlu většinou nezklamou.

Místo balkánu zkuste použít vyzrálý sýr kozí, který je jen jemně slaný.