Jablka rozkrojte na čtvrtky popř. menší měsíčky, tak aby se jednotlivé kusy lehce jedly. Vykrojte střed (dužinu) a střapeček nahoře.
Dejte jablka vařit. Použijte asi dvojnásobné množství vody, než máte ovoce. Až bude voda horká, přidejte podle libosti cukr (ten ještě můžete přidávat i v průběhu vaření, takže to hned nepřežeňte).
Nechte vařit cca 10 min. a více v závislosti na velikosti a druhu jablek (nebo jiného ovoce), dokud nejsou měkká.
Odstavte a nechte vychladit nebo můžete podávat i za tepla. Když už kompot děláte, udělejte si ho víc a uložte v ledničce, kde vydrží několik dnů. Je to nejenom osvěžující sladká pochoutka, ale zároveň překvapivě sytý pokrm.
Místo cukru můžete použít přírodní a bezpečné sladidlo (nejen) pro diabetiky - stevii.
www.epochtimes.cz