Tisknout

Recept: Ovocný kompot

Chod Dezert
Kuchyně česká
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • jablka ideálně tvrdá a kyselá
  • cukr
  • voda

Postup

  1. Jablka rozkrojte na čtvrtky popř. menší měsíčky, tak aby se jednotlivé kusy lehce jedly. Vykrojte střed (dužinu) a střapeček nahoře.

  2. Dejte jablka vařit. Použijte asi dvojnásobné množství vody, než máte ovoce. Až bude voda horká, přidejte podle libosti cukr (ten ještě můžete přidávat i v průběhu vaření, takže to hned nepřežeňte).

  3. Nechte vařit cca 10 min. a více v závislosti na velikosti a druhu jablek (nebo jiného ovoce), dokud nejsou měkká.

  4. Odstavte a nechte vychladit nebo můžete podávat i za tepla. Když už kompot děláte, udělejte si ho víc a uložte v ledničce, kde vydrží několik dnů. Je to nejenom osvěžující sladká pochoutka, ale zároveň překvapivě sytý pokrm.

Poznámky

Pro obměnu můžete při vaření kompotu přidat hřebíček a kousek skořice. Tato koření dobře ladí s chutí jablek.

Místo cukru můžete použít přírodní a bezpečné sladidlo (nejen) pro diabetiky - stevii.