Tisknout

Recept: Dhal s červenou čočkou a cizrnou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně indická
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 1 hodina 10 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 plechovka (400 g) cizrny
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 200 g sladkých brambor
  • 1 větší cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozdrceného nebo nadrobno nakrájeného
  • 100 ml zeleninového bujónu (vývaru)
  • 2 lusky kardamonu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička garam masaly
  • 100 g mraženého listového špenátu
  • 50 g mraženého hrášku (lze vynechat)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve studené vodě propláchněte čočku. Dejte do hrnce vařit vodu. Přidejte čočku a nechte vařit 15-20 minut, až je čočka měkká. Vodu slijte a dejte si čočku stranou. Zatímco se čočka vaří, oloupejte a nakrájejte si brambor, cibuli a česnek.

  2. Ve větším hrnci si rozehřejte olej (na střední plamen). Mezitím si z lusků kardamonu vyndejte semínka a utlučte je v hmoždíři. Vhoďte kardamom i s kmínem na olej, vařečkou promíchejte a nechte pár vteřin smažit.

  3. Přihoďte cibuli a česnek a smažte další asi 4 minuty (nezapomeňte míchat, ať se vám česnek nespálí).

  4. Přidejte rajčata, brambor a bujón a řádně prosolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 30 min. probublávat, dokud není brambor měkký (občas promíchejte).

  5. Odstavte hrnec, přidejte čočku a pak všechno nahrubo rozmačkejte. Dejte zpátky na plotnu a vařte dalších 10 min. (Mezitím si můžete do malé misky hodit všechno zbylé koření a promíchat. Také si můžete v mikrovlnce lehce rozmrazit špenát a hrášek). 

  6. Přidejte cizrnu a koření, dobře promíchejte a přidejte hrášek se špenátem, dobře promíchejte.

  7. Vařte dalších 5 minut. V případě potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte s rýží, plackami čapáty, s nánem nebo chlebem.

Poznámky

Pokud zrovna nemáte sladkou bramboru, můžete ji nahradit naším (obyčejným) bramborem nebo mrkví nebo obojím.
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.