Tisknout

Recept - Chorizo karbanátky s paprikou a fenyklem

voňavé pikantní burgery

Chod hlavní chod
klíčová slova karbanátek, masové
Čas přípravy 10 minut

Ingredience

  • 3/4 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 1,5 lžíce fenyklových semínek
  • 1/4 lžíce kajenského pepře
  • 50 ml červeného vína
  • 1 - 2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře

Postup

  1. Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka.

  2. Pak je spolu se všemi ostatními ingrediencemi přidejte do mísy a rukama masitou směs pečlivě promíchejte.

  3. Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu. Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. (Pokud už recept máte odzkoušený, můžete tento krok vynechat)

  4. Zakryjte směs a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy. 

  5. Podáváme s bramborem nebo chlebem a zeleninou. Božské jsou s tzatziki, které zjemní výraznou a pikantní chuť burgerů. 

Poznámky

Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší uzená paprika pochází ze Španělska, kde ji udí několik týdnů nad dubovým dřevem. Naproti tomu maďarská paprika se suší jen na vzduchu, takže nemá zdaleka tak bohaté aroma. 

Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům). Když se bude ptát, řekněte, že chcete, aby ve směsi bylo 40 -50 procent tučného.