Tisknout

Salát s hruškami, sýrem a ořechy

Chod saláty
Kuchyně French
klíčová slova hrušky recept
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 15 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2-3 hrušky
  • 1 hlávka salátu
  • 100 g sýru Niva
  • 50-80 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce vody

Na dresink:

  • 3 lžíce ořechového (popř. olivového) oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička francouzské hořčice

Postup

  1. Rozehřejte pánev na střední stupeň. Dejte do ní cukr s vodou a ořechy. Míchejte, dokud se voda nevypaří a ořechy se v cukru neobalí. Odložte na talíř nebo do misky a např. vařečkou rozbijte (rozdrťte) na menší kousky.

  2. Smícháme všechny uvedené ingredience na dresink.

  3. Ve velké míse smícháme salát, nivu, hrušky a ořechy, přelijeme dresinkem a můžeme servírovat.

  4. Pro pěknější prezentaci můžete vyskládat dno mísy či talíře salátovými listy, na ně položit hrušky s ořechy, posypat sýrem a polít dresinkem.

Poznámky

Místo salátu zkuste použít řeřichu.

Pokud nemáte zrovna ocet, nahraďte ho šťávou z citronu, cukr lze nahradit medem. Jestli je niva na vás moc silná, můžete ji nahradit fetou, kvalitním balkánským sýrem, popř. sýr vynechat úplně.

Po zkaramelizování ořechů si dejte pánev pod horkou vodu, ať cukr nezaschne. Pokud už se tak stane, rychle jej odstraníte vařící vodou z konvice.