Rozehřejte pánev na střední stupeň. Dejte do ní cukr s vodou a ořechy. Míchejte, dokud se voda nevypaří a ořechy se v cukru neobalí. Odložte na talíř nebo do misky a např. vařečkou rozbijte (rozdrťte) na menší kousky.
Smícháme všechny uvedené ingredience na dresink.
Ve velké míse smícháme salát, nivu, hrušky a ořechy, přelijeme dresinkem a můžeme servírovat.
Pro pěknější prezentaci můžete vyskládat dno mísy či talíře salátovými listy, na ně položit hrušky s ořechy, posypat sýrem a polít dresinkem.
Místo salátu zkuste použít řeřichu.
Pokud nemáte zrovna ocet, nahraďte ho šťávou z citronu, cukr lze nahradit medem. Jestli je niva na vás moc silná, můžete ji nahradit fetou, kvalitním balkánským sýrem, popř. sýr vynechat úplně.
Po zkaramelizování ořechů si dejte pánev pod horkou vodu, ať cukr nezaschne. Pokud už se tak stane, rychle jej odstraníte vařící vodou z konvice.