Tisknout

Krémová Dýňová polévka

Krémová polévka z máslové dýně - lahodná, sytá a snadná

Chod polévka
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 máslová dýně
  • 1 menší brambor
  • 1 menší cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička muškátového oříšku , nastrouhaného
  • sůl, pepř
  • mléko (lze vynechat)

Postup

  1. Dýni odkrojíme oba konce a pak ji podélně rozpůlíme. Semínka vydlabeme lžíci a vyhodíme.

  2. Ostrým nožem nebo škrabkou na brambory oloupeme slupku dýně a nakrájíme ji na kostky o velikosti cca 2x2 cm.

  3. Oloupeme brambor a také ho nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší kusy.

  4. Všechno vhodíme do většího hrnce a zalijeme 1 litrem vývaru (pokud připravujete vývar z bujónu, na litr budete potřebovat 2 kostky).

  5. Za občasného míchání necháme pod pokličkou provařit na mírném ohni, než všechny suroviny změknou (do 45 minut).

  6. Ručním mixérem všechnu zeleninu rozmixujeme, dokud nemá krásnou krémovou konzistenci.

  7. Přidáme nastrouhaný (nebo mletý) muškátový oříšek, promícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme pepř popř. sůl.

  8. Pokud je polévka na vás hustá, můžete zředit vodou anebo mlékem. Na mírném ohni přiveďte k varu, krátce provařte a bingo - může se podávat!

Poznámky

Dýňovou polévku podávejte s opečeným toustovým chlebem nakrájeným na kousky. Pro speciální příležitosti podávejte s lžící zakysané smetany a kouskem petrželové nati.

Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat špetku cayenského pepře nebo chilli.

Polévka je vhodná k zamrazení.