Tisknout

Vepřový bůček po čínsku

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně čínská kuchyně
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 2 hodiny 10 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 kg bůčku bez kosti i s kůží
  • 4 stonky jarní cibulky
  • 3 cm zázvoru
  • 6 stroužků česneku
  • 5 lžic světlé sojové omáčky (pro alternativy viz Tipy)
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky (pro alternativy viz Tipy)
  • 7 lžic rýžového vína (pro alternativy viz Tipy)
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • voda

Postup

  1. Bůček si nakrájejte na 4–5 cm dlouhé pásy. Ty vhoďte do vřící vody. Vařte 5-10 minut.

  2. Mezitím si nakrájejte omytou cibulku na asi 5 cm dlouhé kusy. Oloupejte zázvor a nakrájejte na větší plátky. Česnek oloupejte a rozdrťte.

    suroviny na bucek
  3. Bůček vytáhněte a promyjte ve studené vodě. Utěrkou maso osušte a nakrájejte na asi 5centimetrové kusy. Snažte se, aby to byly čtverce.

  4. V hrnci nebo větším woku rozehřejte olej. Přihoďte cibulku, zázvor a česnek. Restujte asi 1 minutu, než se uvolní aroma.

  5. Přilijte hrnek (250 ml) vody a hrnec přikryjte. Vařte 10 minut.

  6. Přidejte sójovku, víno a cukr. Promíchejte, zakryjte pokličkou a vařte dalších 5 minut.

  7. Vložte všechno maso a přilijte vodu tak, aby bylo maso téměř plně ponořené.

  8. Až začne voda znovu vařit, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a nechejte mírně probublávat jednu hodinu.

  9. Po hodině zkontrolujte stav tekutiny. Pokud maso není ponořené, obraťte ho. Vařte další 1-1,5 hodiny, dokud není maso krásně měkké.

  10. Tradičně se Dong Pu Rou podává s rýží a restovaným pak čoi, ale je samozřejmě na vás, jakou přílohu si zvolíte, ať už jsou to nudle, brambory anebo cokoliv jiného.

Poznámky

Tipy:

Nemusíte shánět světlou a tmavou sojovou omáčku. Tyto dva druhy se v čínské kuchyni používají často, ale pokud si koupíte kvalitní omáčku japonského stylu (shoyu, tamari), stačí vám jenom ta, tj. 9 lžic. Jestli vás sojová omáčka zajímá víc, máme o ní celý článek.

Čínské rýžové víno je kulinářská pomůcka a není určeno k popíjení. Je jiné než hroznové víno a také se chutí liší od japonského saké. Pokud si alkohol nepřejete vůbec, vřele doporučuji použít místo vína rýžový ocet smíchaný s vodou v poměru 60:40. Rýžové víno dostanete v asijských potravinách, rýžový ocet ve zdravých výživách, popř. větších supermarketech.