Tisknout

S'-čchuanské mapo tofu

Chod hlavní jídlo
Kuchyně čínská
klíčová slova S'-čchuanské, tofu

Ingredience

  • 400 g tofu nakrájeného na kostky
  • 100 g mletého hovězího
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 3 ks jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 3 ks stroužky česneku rozdrceného
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce omáčky z tmavých soj. bobů
  • 2 lžíce s'-čchuanských papriček
  • ½ lžičky cukru
  • špetka soli
  • 4 proužky řas kombu
  • slunečnicový olej
  • sezamový olej

Postup

  1. Roztlučte si papričky v hmoždíři nebo rozmixujte v mixéru a odložte
    stranou. Do rozehřátého hrnce nebo woku přidejte dvě lžíce
    slunečnicového oleje. Udržujte střední plamen. Přidejte česnek a opatrně
    smažte půl minuty, aby se nespálil.

  2. Přihoďte hovězí a osmahněte asi 5 minut nebo dokud maso nezhnědne.
    Přidejte omáčku z bobů a polovinu jarní cibulky a dobře promíchejte.
    Vařte další čtyři minuty. Přidejte vývar, papričky, sůl, cukr, řasy
    kombu a snižte teplotu. Hrnec přikryjte a nechte dusit, dokud není maso
    dobře tepelně zpracované a měkké (asi 40 minut).

  3. Odkryjte poklici, přidejte plamen, přihoďte tofu a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Řasy kombu vytáhněte a vyhoďte.

    S'-čchuanské Mapo Doufu (mapo tofu)

Poznámky

Podávejte v misce s pár kapkami sezamového oleje a jarní cibulkou. Pokud na vás bude jídlo příliš ostré, servírujte s miskou rýže, která oheň v puse zmírní.