Tisknout

Sytá bramboračka s kroupami a houbami

Chod polévka
Kuchyně česká
klíčová slova bramboračka

Ingredience

  • brambory
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • čerstvé nebo sušené houby
  • ječné kroupy celé
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Namočíme sušené houby (když máme čerstvé, není třeba).

  2. Dáme vařit kroupy. Mezitím si osmahneme cibulku dozlatova a nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a oloupané brambory na větší kostky. Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou a vaříme dál.

  3. Z mouky a  másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku, tak že tuk rozehřejeme a než začne pěnit, přidáme hladkou mouku. Poměr by měl být zhruba 1:1. Mícháme, dokud se neutvoří hustá pasta.

  4. Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.

Poznámky

Hustá bramborová polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou bramborovou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.