Do středně velkého hrnce vylijeme olej z tuňáka. Pokud je ryba ve vlastní šťávě, šťávy se zbavíme a do hrnce nalijeme 2 lžíce olivového oleje.
Přihodíme nakrájenou cibulku a smažíme, dokud nezesklovatí.
Nasypeme nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn nebo v ruce nadrobno podrcený sušený rozmarýn, chviličku smažíme a pak vmícháme celou plechovku tuňáka (bez šťávy).
Vaříme 5 minut a přidáme rajčata v plechovce. Promícháme a necháme vařit na mírném ohni 10 minut.
Pak vhodíme dovnitř olivy, promícháme a necháme vařit dalších asi 10 minut nebo dokud není cibulka úplně měkká.
Ihned po uvaření smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami penne, fusilli apod. připravenými „al dente“. Každý kousek těstovin by měly být pokrytý omáčkou, aby se těstoviny na sebe nelepily.
Kdo chce, přidá si nahoru čerstvě nastrouhaný tvrdý sýr typu parmezán a dozdobí čerstvě nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky.
www.epochtimes.cz