Čočku si properte v hrnci ve studené vodě a tu slijte. Přidejte 1,2 litru vody a dejte vařit.
Mezitím si do malého kousku látky zabalte pepř, hřebíček a bobkové listy a převažte provázkem (látku lze nahradit uzavíratelným sítkem na čaj, bobkový list může zůstat přímo v polévce). Jak bude čočka přicházet k varu, sesbírejte pěnu, která se nahoře vytvoří.
Přidejte do hrnce látku (sítko) s kořením plus chilli, kurkumu a kmín. Snižte teplotu a nechte probublávat asi 40 minut nebo dokud není čočka úplně měkká.
Odstavte ze sporáku a zbavte se látky (sítka). Vhoďte sůl a limetkovou šťávu, promíchejte a je-li třeba, ještě dochuťte.
Polévku rozmixujte ručním mixérem. Zdá-li se vám moc hustá, přilijte vody a nechte chvilku ohřát na plotně, aby se podávala horká.
Pro lepší chuť nahraďte polovinu soli světlou kvalitní sojovou omáčkou.
Polévku je možné podávat i dětem, jen vynechejte čili.
Pro krémovější chuť použijte jednu plechovku (400ml) kokosového mléka a zbytek do 1,2 litru použijte vodu.
www.epochtimes.cz