Tisknout

Indická polévka z červené čočky

Chod polévka
Kuchyně indická
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 50 minut

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého čili (lze vynechat)
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
  • cca 1 lžička soli

Postup

  1. Čočku si properte v hrnci ve studené vodě a tu slijte. Přidejte 1,2 litru vody a dejte vařit.

  2. Mezitím si do malého kousku látky zabalte pepř, hřebíček a bobkové listy a převažte provázkem (látku lze nahradit uzavíratelným sítkem na čaj, bobkový list může zůstat přímo v polévce). Jak bude čočka přicházet k varu, sesbírejte pěnu, která se nahoře vytvoří.

  3. Přidejte do hrnce látku (sítko) s kořením plus chilli, kurkumu a kmín. Snižte teplotu a nechte probublávat asi 40 minut nebo dokud není čočka úplně měkká.

  4. Odstavte ze sporáku a zbavte se látky (sítka). Vhoďte sůl a limetkovou šťávu, promíchejte a je-li třeba, ještě dochuťte.

  5. Polévku rozmixujte ručním mixérem. Zdá-li se vám moc hustá, přilijte vody a nechte chvilku ohřát na plotně, aby se podávala horká.

Poznámky

Pro lepší chuť nahraďte polovinu soli světlou kvalitní sojovou omáčkou.

Polévku je možné podávat i dětem, jen vynechejte čili. 

Pro krémovější chuť použijte jednu plechovku (400ml) kokosového mléka a zbytek do 1,2 litru použijte vodu.