Všechny vnitřnosti si dobře omyjte pod studenou vodou. Pokud je na srdci moc tuku, ořežeme ho.
Vnitřnosti (srdce a jazyk) dáme do hrnce. Zalijeme vodou, aby bylo všechno ponořené. Necháme vařit s bobkovým listem a černým kořením. Srdce a jazyk se vaří cca 2 hodiny (v tlakovém hrnci cca 40 minut).
Po hodině přidejte kořenovou zeleninu, všechno nakrájené na větší kusy.
Pokud vaříte plíce, vhoďte je asi 1 hodinu před koncem a pravidelně je obracejte.
Ledvinky a játra se uvaří rychle, stačí je přihodit do hrnce přibližně 15 – 30 minut před koncem. To, jak rychle jsou hotové, samozřejmě záleží na jejich velikosti. Můžete je dát vařit v podstatě kdykoliv, jen je nezapomeňte vytáhnout, až budou hotové, ať vám neztuhnou.
Uvařené maso vyndáme z hrnce a omyjeme pod studenou vodou, abychom si nespálili prsty. Oloupeme jazyk a vykrájíme nejedlé části ze srdce. Z plic vytlačíme co nejvíc vzduchu a z ledvinek vykrojíme střed (pokud jste to už neudělali před vařením).
Všechny vnitřnosti nakrájíme na malé kousky. Dětem můžete maso také pomlít.
Z hrnce odebereme asi polovinu vývaru a odložíme ho bokem. V hrnci rozmixujeme zeleninu se zbývajícím vývarem.
Metličkou, popř. lžící promícháme smetanu na vaření s hladkou moukou, nalijeme do rozmixovaného vývaru a necháme prohřát. Množství mouky záleží na hustotě vývaru. Začneme s polovinou šlehačky a jednou lžící mouky a pokud bude třeba, postupně přidáváme více, dokud omáčka nedosáhne kýžené konzistence.
Nakrájené maso přidáme do vývaru, necháme prohřát a dochutíme solí, popř. citronem nebo octem. Omáčka má být ale jemná, takže to nepřežeňte.
Podáváme s chlebem.
Bezlaktózová varianta
Pajšl si mohou dopřát i osoby alergické na mléko a s intolerancí na laktózu. Místo normální smetany stačí použít smetanu bezlaktózovou.
www.epochtimes.cz