Tisknout

Recept: Pohanka zapečená s hlívou, rýží a zeleninou

Chod hlavní chod
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 70 g lámané pohanky
  • 30 g dlouhozrnné rýže
  • 1 středně velká cibule popř. svazek jarní cibulky
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g zeleniny (mrkve, paprika, brokolice apod.)
  • 4 lžíce parmezánu (lze vynechat)
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • sůl, pepř (na dochucení)

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme tvrdou zeleninu (např. mrkev), pokud ji používáte, a smažíme další cca 3 minuty.

  2. Přidáme rajčata z plechovky a necháme je prohřát.

  3. Vmícháme pohanku a rýži a necháme 5 minut vařit.

  4. Přidáme hlívu, zbylou zeleninu, vodu a koření a vše dobře promícháme. Přivedeme k varu, dochutíme pepřem a solí dle libosti. Přikryjeme hrnec a snižíme teplotu, aby voda jen probublávala. Nechte vařit asi 15 – 20 minut, nebo dokud se voda nenasákne do rýže a pohanky.

  5. Mezitím si rozehřejeme troubu na 190 stupňů (170 s ventilátorem). Až je směs hotová, znovu ochutnáme a popřípadě dosolíme či dopepříme.

  6. Vše vylijeme do zapékací nádoby (20 x 20 cm) nebo vymaštěné dortové formy a necháme zapéct asi 20 minut. Pokud použijeme parmezán, nasypeme ho na směs předtím, než půjde do trouby. Jakmile je sýr hnědý, jsme hotovi :-)

  7. Dobrou chuť!