(na výrobu cca 250 g hummusu)
Otevřete plechovku s cizrnou a tekutinu vylijte. Trochu si ale odložte do hrníčku - na zředění.
Do větší misky nebo mixéru vysypejte cizrnu, přidejte olivový olej, tahini, trochu odložené tekutiny z cizrny, česnek a řádnou špetku soli.
Všechno rozmixujte (nebo rozdrťte vidličkou), dokud se nevytvoří pomazánka.
Podle hustoty přidejte víc vody z cizrny (popř. oleje) a podle chuti přidejte šťávu z citronu, popř. sůl.
Před konzumací někdo radí polít humus olivovým olejem, ale záleží na vás. Já to nedělám. Nabírat si hummus můžete pitou, chlebem nebo jiným pečivem nebo proužky mrkve a okurky, přikusovat můžete salát, olivy, rajčata apod.
Cizrnu (angl. chickpeas) v plechovce dnes najdete už běžně ve spoustě obchodů. Pokud ji neseženete, můžete si koupit nevařenou, 120 g odsypat do hrnce, přes noc nechat namočit a pak vařit 2 hodiny, sesbírávajíc pěnu, která se občas vytvoří. Potom se voda slije (trošku si odložte na zředění) a dál už postupuje podle receptu.
Tahini se dá u nás koupit ve zdravých výživách. Údajně si ji můžete natírat i na chleba, ale protože sama o sobě chutná nevábně, nedávám této alternativě moc šancí na úspěch.
Hummus si můžete udělat pokaždé jinak tím, že si přidáte to vaše oblíbené koření nebo ingredience. Kdo má rád ostré, přidá si chilli, jiný může přihodit drcený koriandr nebo kmín atd. Nebojte se trošku experimentovat.
www.epochtimes.cz