Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm.
Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení).
Zapněte troubu na 180 C. Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na plátky rajčata a mozzarellu.
Do pečící mísy o velikosti asi 20x20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte plátky mozzarelly a také posolte. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, a provensálským kořením.
Postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením a vše posypejte nastrouhaným parmezánem. Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min.
Podávejte s pečivem – bagetou, chlebem, pitou apod.
Nebojte se, že přesolíte. Jak lilek, tak mozzarella jsou bez chuti, a tak pokud je neosolíte, možná to budete dohánět ještě na talíři.
Z lilku vám může odtéct dost vody, kterou nasákl při vaření. Předejít tomu můžete tím, že lilek povaříte na páře (dokud nezměkne) nebo si ho osmahnete na pánvici, ovšem počítejte s tím, že lilek neboli baklažán do sebe vsaje hodně oleje.
www.epochtimes.cz