Protože maso se připravuje déle, začnete s ním a jakmile se bude péct v troubě, můžete začít s přípravou rýže
Předehřejte troubu na 200 stupňů (180 s ventilátorem).
Maso i zeleninu zakápnete olejem, osolíte případně přidáte pepř. Pečte 45–50 min, dle zvyklostí a znalostí vaší trouby. V poslední třetině pečení můžete část se zeleninou přikrýt alobalem a část s masem nechat dopéct pod grilem nebo na razantně vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrčička.
Hotovou směs vyndejte z pekáče do mísy či hlubokého talíře.
V rendlíku, případně hrnci (doporučuji se silnějším dnem), ke kterému máte pokličku, rozehřejte tuk. Může to být máslo, či olej či jejich kombinace. Přidejte mire poix a přibližně minutu až dvě smažte na mírném až středním plameni či stupni.
Přidejte rýži a směs všeho promíchávejte přibližně další minutu, aby došlo k obalení rýže tukem (viz foto). Směs osolte dle zvyklostí, jako když děláte standartně rýži. Mě stačila půlka čajové lžičky. Můžete přidat drcený kmín či hřebíček. Promíchejte.
Následně zalijte rendlík vývarem, popřípadě vodou a přiveďte k varu. Minutu nechte povařit a stáhněte plamen či stupeň na minimum. Rendlík přikryjte a vařte na mírném plameni/stupni 10 minut. Potom zdroj tepla vypněte a nechte odstát 20 minut. Nezvedejte pokličku.
Po uplynutí doby můžete do Pilafu přidat nakrájenou listovou petržel či uvařený hrášek.
Celková doba vaření rýže je cca 30 minut plus příprava.
Pekáč, ve kterém jste pekli směs masa se zeleninou dejte na sporák a rozehřejte. V tomto bodě lze postupovat dvěma způsoby.
Jeden je, že do pekáče přidáte vývar či vodu, zahřejete a karamelizované kousky, jenž vznikly v průběhu pečení na dně pekáče vařečkou seškrábete. Výslednou omáčku vařte na silnějším ohni, aby zhoustla a získala intenzivnější chuť. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Poté přecedíte a máte hotovo. Výsledný produkt by měl vypadat jako na této fotografii.
Druhý způsob je, že přidáte trošku oleje a najemno nakrájenou cibuli a česnek a chvíli orestujete. Je nutné hlídat, aby zkaramelizované části z pečení na pekáči nezčernaly. Přidejte vývar či vodu. Směs můžete zredukovat dle chuťového profilu omáčky případně dochutit a dosolit. Vypněte plotýnku, počkejte až pekáč nebude tak horký a vmíchejte studené, na kostky nakrájeného máslo, které postupně přidávejte a rozmíchávejte v omáčce až vznikne požadovaná konzistence. Pekáč nesmí být horký jinak se vám máslo v omáčce oddělí.
www.epochtimes.cz