Namočíme sušené houby (když máme čerstvé, není třeba).
Dáme vařit kroupy. Mezitím si osmahneme cibulku dozlatova a nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a oloupané brambory na větší kostky. Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou a vaříme dál.
Z mouky a másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku, tak že tuk rozehřejeme a než začne pěnit, přidáme hladkou mouku. Poměr by měl být zhruba 1:1. Mícháme, dokud se neutvoří hustá pasta.
Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.
Hustá bramborová polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou bramborovou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.
www.epochtimes.cz