pastinakovaPolevka
Pastiňáková polévka je mírně nasládlá a poměrně sytá. Vhodná pro děti i dospělé. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Na zahrádce se nám urodilo spoustu pastiňáku a tím i vznikla otázka, co s ním. Samozřejmě, můžete si ho zapéct s mrkví, bramborem a další kořenovou zeleninou, ale v takovém množství jsem sáhl po receptu na velmi chutnou polévku. Co nesníte, můžete zamrazit.

Příprava: 10 min.
Vaření: 35 min.

 

Co budete potřebovat:

(pro 4 – 5 osob)
 
  • 600 – 700 g pastiňáku
  • 1 větší cibuli, nakrájenou na 8 dílů
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 rajčata (lze vynechat)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 2 lžičky kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 lžíci šťávy z citronu (lze vynechat)
  • špetku cayenského pepře (popř. chilli, lze vynechat)

 

Dejte rozehřát troubu na 220 stupňů (200 s ventilátorem). V hmoždíři si rozdrťte koriandrová semínka. V míse si smíchejte všechno koření (kromě pepře) a olej. Pastiňák omyjte (je-li přímo ze zahrádky), zbavte konců a nakrájejte na menší kusy. Rajčata rozkrojte na čtvrtky. Všechnu zeleninu (pastiňák, cibuli, česnek, rajčata) vložte do mísy a dobře promíchejte, ať se vše dobře pokryje kořením a olejem.

Z mísy zeleninu rozprostřete do zapékací nádoby nebo na plech a dejte na 30 minut péct, dokud není vše měkké.

Mezitím si připravte vývar (z bujónu anebo opravdový) a polovinu ho přelijte do vyššího hrnce. Měkkou zeleninu přidejte do hrnce a ručním mixérem vše rozmixujte na kaši. Přidejte zbylou polovinu vývaru a kajenský pepř a vařte dalších pět minut. Odstavte, přidejte citronovou šťávu a můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:
Místo pastiňáku můžete použít i kořen petržele. Chuť je velmi podobná.

 

Podobné recepty:

Mrkvová polévka se zázvorem

Dýňová polévka

Polévka z petržele a jablek