(na 4 velké lívance)
Nejdřív připravíme kvásek. V malém hrnci nebo misce smíchejte droždí, trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Dobře promíchejte. Přikryjte a položte na teplou, ale vypnutou plotýnku nebo na sluncem vyhřátý parapet a nechte vykynout.
Mezitím do mísy vsypte prosátou mouku s cukrem, solí a strouhanou citronovou kůrou. Ve středu vyhlubte díru, kam vylijete vykynutý kvásek, vlažné mléko a rozměklé máslo.
Míchejte těsto tak dlouho, až zřídne. Pak ho nechte vykynout na teplé, leč vypnuté plotýnce nebo vyhřátém parapetu (cca 15 min.).
Mezitím si připravíme pěnu. Rozmačkejte si rybíz a přidejte do něj trochu cukru. Pak ušlehejte bílky s cukrem (nezapomeňte, bílky nesmí obsahovat vodu ani kousek žloutku, jinak vám nevzejdou!), dokud není pěna hustá.
Vykynuté těsto lžící vlijte do rozpálené a vymaštěné pánve a rozetřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte po obou stranách. Těsně před podáváním smíchejte rybíz s pěnou a naneste štědrou vrstvu na lívanec.
Místo rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce - jahody, maliny, borůvky atd.
Když si bílky ušleháte nad parou, vydrží vám déle v pevném stavu a nespadnou. Také do nich můžete přidat šlehačku, aby byla pěna hustší.
www.epochtimes.cz