Odkrojte oba konce cuket a pak cukety nahrubo nastrouhejte. Dejte do cedníku, prosypte 2 lžícemi soli, promíchejte a nechte půl hodiny změknout a odkapat.
Zatímco cukety měknou, nastrouhejte si nahrubo mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.
Do mísy rozbijte vejce a dobře prošlehejte. Přidejte zhruba polovinu mouky, promíchejte, přidávejte postupně vodu a zbytek mouky a dobře promíchávejte. Těsto bude hotové, až bude jako těsto na palačinky (ne husté, ale ani vodnaté).
Přidejte cuketu, mrkev a cibuli a dobře promíchejte. Rozehřejte pánvičku (pokud možno nepřilnavou) na nižší stupeň s trochou oleje anebo másla. Smažte po malých dávkách, o velikosti malé naběračky a těsto dobře rozprostřete, aby bylo maximálně 4 mm tenké.
Až bude dolní strana nahnědlá, obraťte placku a osmahněte na druhé straně. Pokud budou výsledné placky moc mastné, můžete je položit na ubrousek. Pokud budete jíst všechny najednou, odkládejte si je do zakryté nádoby, ať nevystydnou.
Podávejte teplé, nakrájené nebo natrhané na kousky a namáčené v omáčce.
Pokud všechny lívance nesníte, můžete si je na druhý den nebo později ohřát z obou stran na pánvičce. Omáčka vám v lednici vydrží minimálně 1 týden.
www.epochtimes.cz