Vždy, když přijde sezóna cuket, těším se na tento báječný recept. Korejské cuketové placky (hobak čon) o tloušťce palačinek jsou vynikajícím předkrmem, ale klidně poslouží i jako hlavní jídlo.
Omáčka, do které se namáčejí, jídlu propůjčí úplně jiný, přesto velmi chutný, rozměr, než na jaký jsme u nás zvyklí.
Placky si můžete nastřihat nebo nařezat také na kostky a nabírat jídelními hůlkami, tak jako v Koreji.
Korejské lívance, v zemi původu nazývané čon, jsou velmi oblíbené a je jich tolik variant, kolik je druhů potravin a jejich kombinací, takže se nebojte experimentovat a použít to, co máte zrovna v ledničce, včetně masa, mořských plodů, tofu, hříbků atp. atd.
Recept: Korejské cuketové placky
Ingredience
- 600-700 g mladých cuket pokud možno bez jader
- 2 lžíce soli
- 2 mrkve oloupané
- 1 velkou cibuli oloupanou
- 250 g polohrubé mouky
- 2 velká vejce
- 500-700 ml vlažné vody
- sůl, pepř
- chilli (možno vynechat)
Omáčka na namáčení
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladkého rýžového octa
Postup
-
Odkrojte oba konce cuket a pak cukety nahrubo nastrouhejte. Dejte do cedníku, prosypte 2 lžícemi soli, promíchejte a nechte půl hodiny změknout a odkapat.
-
Zatímco cukety měknou, nastrouhejte si nahrubo mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.
-
Do mísy rozbijte vejce a dobře prošlehejte. Přidejte zhruba polovinu mouky, promíchejte, přidávejte postupně vodu a zbytek mouky a dobře promíchávejte. Těsto bude hotové, až bude jako těsto na palačinky (ne husté, ale ani vodnaté).
-
Přidejte cuketu, mrkev a cibuli a dobře promíchejte. Rozehřejte pánvičku (pokud možno nepřilnavou) na nižší stupeň s trochou oleje anebo másla. Smažte po malých dávkách, o velikosti malé naběračky a těsto dobře rozprostřete, aby bylo maximálně 4 mm tenké.
-
Až bude dolní strana nahnědlá, obraťte placku a osmahněte na druhé straně. Pokud budou výsledné placky moc mastné, můžete je položit na ubrousek. Pokud budete jíst všechny najednou, odkládejte si je do zakryté nádoby, ať nevystydnou.
-
Podávejte teplé, nakrájené nebo natrhané na kousky a namáčené v omáčce.
Poznámky
Pokud všechny lívance nesníte, můžete si je na druhý den nebo později ohřát z obou stran na pánvičce. Omáčka vám v lednici vydrží minimálně 1 týden.