Ondřej Horecký

2. 8. 2020

Vždy, když přijde sezóna cuket, těším se na tento báječný recept. Korejské cuketové placky (hobak čon) o tloušťce palačinek jsou vynikajícím předkrmem, ale klidně poslouží i jako hlavní jídlo.

Omáčka, do které se namáčejí, jídlu propůjčí úplně jiný, přesto velmi chutný, rozměr, než na jaký jsme u nás zvyklí.

Placky si můžete nastřihat nebo nařezat také na kostky a nabírat jídelními hůlkami, tak jako v Koreji.

Korejské lívance, v zemi původu nazývané čon, jsou velmi oblíbené a je jich tolik variant, kolik je druhů potravin a jejich kombinací, takže se nebojte experimentovat a použít to, co máte zrovna v ledničce, včetně masa, mořských plodů, tofu, hříbků atp. atd.

Tisknout

Recept: Korejské cuketové placky

Chod hlavní jídlo, hlavní chod, předkrm
Kuchyně korejská
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Pro 5 osob

Ingredience

  • 600-700 g mladých cuket pokud možno bez jader
  • 2 lžíce soli
  • 2 mrkve oloupané
  • 1 velkou cibuli oloupanou
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • 500-700 ml vlažné vody
  • sůl, pepř
  • chilli (možno vynechat)

Omáčka na namáčení

  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladkého rýžového octa

Postup

  1. Odkrojte oba konce cuket a pak cukety nahrubo nastrouhejte. Dejte do cedníku, prosypte 2 lžícemi soli, promíchejte a nechte půl hodiny změknout a odkapat.

  2. Zatímco cukety měknou, nastrouhejte si nahrubo mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.

  3. Do mísy rozbijte vejce a dobře prošlehejte. Přidejte zhruba polovinu mouky, promíchejte, přidávejte postupně vodu a zbytek mouky a dobře promíchávejte. Těsto bude hotové, až bude jako těsto na palačinky (ne husté, ale ani vodnaté).

  4. Přidejte cuketu, mrkev a cibuli a dobře promíchejte. Rozehřejte pánvičku (pokud možno nepřilnavou) na nižší stupeň s trochou oleje anebo másla. Smažte po malých dávkách, o velikosti malé naběračky a těsto dobře rozprostřete, aby bylo maximálně 4 mm tenké.

  5. Až bude dolní strana nahnědlá, obraťte placku a osmahněte na druhé straně. Pokud budou výsledné placky moc mastné, můžete je položit na ubrousek. Pokud budete jíst všechny najednou, odkládejte si je do zakryté nádoby, ať nevystydnou.

  6. Podávejte teplé, nakrájené nebo natrhané na kousky a namáčené v omáčce.

Poznámky

Pokud všechny lívance nesníte, můžete si je na druhý den nebo později ohřát z obou stran na pánvičce. Omáčka vám v lednici vydrží minimálně 1 týden.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.