Vždy, když přijde sezóna cuket, těším se na tento báječný recept. Korejské cuketové placky (hobak čon) o tloušťce palačinek jsou vynikajícím předkrmem, ale klidně poslouží i jako hlavní jídlo.

Omáčka, do které se namáčejí, jídlu propůjčí úplně jiný, přesto velmi chutný, rozměr, než na jaký jsme u nás zvyklí.

Placky si můžete nastřihat nebo nařezat také na kostky a nabírat jídelními hůlkami, tak jako v Koreji.

Korejské lívance, v zemi původu nazývané čon, jsou velmi oblíbené a je jich tolik variant, kolik je druhů potravin a jejich kombinací, takže se nebojte experimentovat a použít to, co máte zrovna v ledničce, včetně masa, mořských plodů, tofu, hříbků atp. atd.

Tisknout

Recept: Korejské cuketové placky

Chod hlavní jídlo, hlavní chod, předkrm
Kuchyně korejská
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Pro 5 osob

Ingredience

  • 600-700 g mladých cuket pokud možno bez jader
  • 2 lžíce soli
  • 2 mrkve oloupané
  • 1 velkou cibuli oloupanou
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • 500-700 ml vlažné vody
  • sůl, pepř
  • chilli (možno vynechat)

Omáčka na namáčení

  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladkého rýžového octa

Postup

  1. Odkrojte oba konce cuket a pak cukety nahrubo nastrouhejte. Dejte do cedníku, prosypte 2 lžícemi soli, promíchejte a nechte půl hodiny změknout a odkapat.

  2. Zatímco cukety měknou, nastrouhejte si nahrubo mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.

  3. Do mísy rozbijte vejce a dobře prošlehejte. Přidejte zhruba polovinu mouky, promíchejte, přidávejte postupně vodu a zbytek mouky a dobře promíchávejte. Těsto bude hotové, až bude jako těsto na palačinky (ne husté, ale ani vodnaté).

  4. Přidejte cuketu, mrkev a cibuli a dobře promíchejte. Rozehřejte pánvičku (pokud možno nepřilnavou) na nižší stupeň s trochou oleje anebo másla. Smažte po malých dávkách, o velikosti malé naběračky a těsto dobře rozprostřete, aby bylo maximálně 4 mm tenké.

  5. Až bude dolní strana nahnědlá, obraťte placku a osmahněte na druhé straně. Pokud budou výsledné placky moc mastné, můžete je položit na ubrousek. Pokud budete jíst všechny najednou, odkládejte si je do zakryté nádoby, ať nevystydnou.

  6. Podávejte teplé, nakrájené nebo natrhané na kousky a namáčené v omáčce.

Poznámky

Pokud všechny lívance nesníte, můžete si je na druhý den nebo později ohřát z obou stran na pánvičce. Omáčka vám v lednici vydrží minimálně 1 týden.