Lilek (baklažán), cuketa a rajče tvoří skvělou a chutnou kombinaci, hlavně když k tomu přidáte kari tak jako v tomto receptu. Za pár korun budete mít hodně jídla, což ocení (nejenom) studenti.

Tisknout

Recept na libanonské kari s lilkem a cuketou

Chod hlavní jídlo
klíčová slova kari
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 1 lilek (velký)
  • 2 cukety (střední)
  • 1 cibule (velká)
  • 400 g krájených rajčat
  • hrst čerstvé máty anebo vrchovatá lžička sušené
  • ½ lžičky chilli
  • ½ lžíce kurkumy
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Nejdřív si nadrobno nakrájejte cibuli. Potom si nakrájejte zvlášť lilek (i se slupkou) a zvlášť cukety na asi 1 cm velké kousky. Cibulku na oleji osmahněte ve větším hrnci. Až je měkká, přidejte cuketu nakrájenou na asi 1 cm velké kousky.

  2. V druhém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejte trošku oleje. Přihoďte nakrájený lilek a smažte. Až se začne lilek připalovat, dolijte trochu horké vody a vařte, dokud lilek není měkký.

  3. Přidejte k cuketám lilek a cibuli. Pak přimíchejte rajčata a česnek. Nato přihoďte chilli, kurkumu a mátu. Dobře promíchejte. Přisypte pořádnou porci soli a trochu pepře. Dobře zamíchejte.

  4. Ochutnejte, dosolte podle vaší chuti a můžete podávat.

Poznámky

Doporučuji kvalitní rýži (thajská, jasmínová, basmati apod.), kterou dáte vařit v hrnci na rýži ve chvíli, kdy začnete připravovat kari.

Tip

Kurkuma je mimo jiné i silné barvivo, takže dávejte při práci s ní pozor, ať se vám nedostane i tam, kam nechcete.

Nechte se inspirovat také indicko-českým video receptem na čočkový dhal s květákem.