Lilek (baklažán), cuketa a rajče tvoří skvělou a chutnou kombinaci, hlavně když k tomu přidáte kari tak jako v tomto receptu. Za pár korun budete mít hodně jídla, což ocení (nejenom) studenti.
Recept na libanonské kari s lilkem a cuketou
Ingredience
- 1 lilek (velký)
- 2 cukety (střední)
- 1 cibule (velká)
- 400 g krájených rajčat
- hrst čerstvé máty anebo vrchovatá lžička sušené
- ½ lžičky chilli
- ½ lžíce kurkumy
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
-
Nejdřív si nadrobno nakrájejte cibuli. Potom si nakrájejte zvlášť lilek (i se slupkou) a zvlášť cukety na asi 1 cm velké kousky. Cibulku na oleji osmahněte ve větším hrnci. Až je měkká, přidejte cuketu nakrájenou na asi 1 cm velké kousky.
-
V druhém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejte trošku oleje. Přihoďte nakrájený lilek a smažte. Až se začne lilek připalovat, dolijte trochu horké vody a vařte, dokud lilek není měkký.
-
Přidejte k cuketám lilek a cibuli. Pak přimíchejte rajčata a česnek. Nato přihoďte chilli, kurkumu a mátu. Dobře promíchejte. Přisypte pořádnou porci soli a trochu pepře. Dobře zamíchejte.
-
Ochutnejte, dosolte podle vaší chuti a můžete podávat.
Poznámky
Doporučuji kvalitní rýži (thajská, jasmínová, basmati apod.), kterou dáte vařit v hrnci na rýži ve chvíli, kdy začnete připravovat kari.
Tip
Kurkuma je mimo jiné i silné barvivo, takže dávejte při práci s ní pozor, ať se vám nedostane i tam, kam nechcete.
Nechte se inspirovat také indicko-českým video receptem na čočkový dhal s květákem.