Ondřej Horecký

29. 9. 2010

Častým problémem u nás je špatně uvařená rýže, většinou převařená a moc měkká. Existuje mnoho druhů rýže a stejně mnoho způsobů přípravy. Uvádím proto ty, které se osvědčily nejvíc mně.

Návod je určen pro přípravu dvou nejrozšířenějších (a také jedněch z  nejkvalitnějších) druhů rýže na světě – rýže basmati a jasmínové thajské rýže.

Poměr rýže a vody
Jak uvařit rýži? Do rýže přidáváme tolik vody, aby byla přibližně jeden článek ukazováčku nad rýží. (Ondřej Horecký/Epoch Times)
  1. Předně si kupte kvalitní a chutnou rýži. Mezi vyhlášené patří indická (a pákistánská) basmatithajská jasmínová rýže.
  2. V hrnci rýži párkrát promyjte studenou vodou. Zbavíte se tak nadměrného škrobu a rýže se nebude pak tolik lepit.
  3. Do hrnce (ideálně s nepřilnavým povrchem) dejte na každý hrnek rýže 1,5 hrnku studené vody. Zlaté pravidlo je, že by vody mělo být tolik, aby byla asi jeden článek vašeho ukazováčku nad rýží. Zběžně promíchejte.
  4. Rozehřejte plotýnku s hrncem na nejvyšší plamen a až začne voda vřít, okamžitě snižte na nízký plamen tak, aby voda jen mírně probublávala. Zásadně teď rýži až do konce nemíchejte.
  5. Přikryjte pokličkou a nechte vařit. Jak dlouho? Cca10 minut. Po cca 7 minutách pokličku zvedněte a zkontrolujte, jestli se voda nevypařuje moc rychle.
  6. Ochutnejte rýži ze středu a jestli ještě není hotová a už nemá vodu, trochu horké vody dolijte a opět přikryjte pokličkou. Kdyby bylo vody naopak moc, sundejte pokličku a zvyšte plamen, voda se poměrně rychle vyvaří. Když vidíte, že už nezbývá prakticky žádná voda, můžete klidně plotýnku vypnout, zakrýt pokličkou a nechat rýži dojít.

Výsledná rýže by měla být poloměkká, tj. aby se dala snadno skousnout, ale pořád jste cítili mírný odpor zrnka mezi zuby. Něco jako „al dente“ u těstovin. Na salát může být trochu tvrdší.

Ze začátku se vám to možná párkrát nepovede, ale i to je součástí procesu učení. Po několika nesmělých pokusech by se z vás měli stát profíci na přípravu rýže.

Jak uvařit rýži v páře

Správně uvařená rýže
Správně uvařená rýže sloužící jako příloha by neměla být moc rozvařená. (PublicDomainPictures.net)

Pokud se vám rýže podle výše uvedeného návodu z nějakého důvodu nepovedla, zkuste tuto metodu, která by se měla povést vždy:

a) Po pěti minutách vaření rýži přendejte do cedníku, který má přibližně stejný průměr jako hrnec. 

b) Na spodek hrnce nalijte vroucí vodu. Cedník i s rýži vložte do hrnce. Nezapomeňte, že voda se nesmí dotýkat rýže! Vidličkou rýží párkrát projeďte, ať se v ní neudělají hroudy, a přikryjte cedník pokličkou. 

c) Jak se voda vaří a stoupá z ní pára, rýže se v ní udělá. Průběžně kontrolujte tvrdost rýže, dokud není podle vašeho přání. POZOR: Tato metoda přípravy rýže je pomalejší než předchozí bod.

Nedaří se vám rýži uvařit? Kupte si rýžovar

Pokud máte rýži rádi a jíte ji často, vyplatí se koupit hrnec na rýži neboli rýžovar, který za vás všechnu práci udělá. Příprava rýže v rýžovaru je super snadná.

Platí stejné zlaté pravidlo jako u vaření v hrnci, tj. do rýže přidejte tolik vody, aby byla asi jeden článek vašeho ukazováčku nad rýží. Hrnec přikryjte pokličkou, zapněte a rýže se za nějakých 20 minut uvaří.

Většina hrnců má jednu skvělou funkci: po uvaření se automaticky přepnou do módu ohřev a rýže vám tak vydrží teplá neomezeně dlouhou dobu. Další výhoda je, že se vám rýže nespálí a nemusíte ji proto hlídat.

Kde koupit kvalitní a levnou rýži

Dobrou rýži nesežene všude. V supermarketech už dneska najdete všechny možné druhy, ale pouze v malém balení a za „akční“ nehorázné ceny.

Takže nejsnazší bude, když vyrazíte do vietnamských obchodů se zeleninou. Tam většinou prodávají 4 – 5 kilové balení prvotřídní thajské jasmínové rýže a často i basmati. Jestli takovou rýži nemají, požádejte je, zda by vám ji objednali (sami si ji stejně kupují také).

Úplně nejlepší je ovšem vyrazit do vietnamských tržnic:

  • Prahatržnice SAPA alias „Malá Hanoj“,
  • Brno – tržnice na Olomoucké (naproti AAA Auto bazaru), kde mají až 25 kilové balení,
  • Bratislava – obchody na ulici Stará Vajnorská (12, 17) s širokým výběrem rýže a dalších asijských potravin.

Na těchto místech dostanete ty nejlepší ceny. Ve větších městech seženete kvalitní rýži také v indických krámcích, kde mají celkem slušný výběr.

Co se starou rýží

Uvařili jste příliš moc rýže a nevíte co s ní? Nevyhazujte ji! Jde ještě velmi dobře zužitkovat. Předně uvařená rýže vám vydrží v lednici několik dnů a v mrazáku několik měsícůStačí ji pak jen přihodit na wok k orestované zelenině (můžete přidat i kešu oříšky), prohřát, dochutit trochou sojové omáčky a máte prvotřídní a rychlou baštu a la smažená rýže.


Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.