Ondřej Horecký

15. 8. 2013

Možná si řeknete, že to není žádná věda, ale divili byste se, kolik lidí u nás těstoviny vaří způsobem, za který by vás vášnivý italský kulinář mohl i napadnout, minimálně slovně. Pojďme si tedy podrobně říct, jak uvařit těstoviny podle Italů, správně vařit špagety, kolínka, vrtulky a další tvary těstovin, které tak hluboce milují.

Je třeba dodržet několik podmínek:

Hrnec na těstoviny

Velký a lehký, aby se v něm rychle mohla měnit teplota a snadno se s  ním zacházelo, když je plný těstovin a vroucí vody. Hodit se bude i  poklička, která proces vaření urychluje.

Cedník

Dostatečně velký na požadované množství, pokud možno s nožičkami pro lepší stabilitu. Cedník má čekat nachystaný v dřezu.

Voda

Těstoviny potřebují hodně vody, aby se v ní mohly volně pohybovat, jinak se budou lepit. Na 450 g těstovin je třeba 7 litrů vody, ale i  když vaříme pouze malé množství, neměli bychom nikdy používat méně než 3 litry vody! Na každých 225 g těstovin navíc přilijeme 1 litr. V jednom hrnci by se nemělo vařit víc než 1 kg těstovin. Velké množství těstovin se vaří daleko hůř, navíc je tu otázka hmotnosti takového hrnce. Lepší je rozdělit si várku na dvě půlky.

Sůl

Na každých 450 g těstovin by se mělo do vody nasypat alespoň 1,5 lžíce soli, pokud možno mořské. Pokud vaříte nevýraznou omáčku, můžete dát soli ještě víc. Sůl se přidává v okamžiku, když voda začne vřít.

těstoviny s omáčkou
Těstoviny by měly být omáčkou dobře pokryté, takže míchat, míchat, míchat! (Pixabay/Engin_Akyurt)

Olivový olej do těstovin?

Olej se do vody zásadně nepřidává! Lze ho použít pouze v případě, že si vaříte doma vyrobené plněné těstoviny. V tom případě se přidává lžíce oleje, aby se těstoviny netrhaly. 

Kolik těstovin na osobu?

450 g průmyslově vyráběných sušených těstovin uspokojí 4 – 6 strávníků v závislosti na tom, co s nimi budete podávat a jaký máte hlad. Na jednoho člověka počítejte zhruba 100 g sušených těstovin jako rozumnou porci, ke které podáváte zeleninovou omáčkou. Párkrát si to zkuste, abyste zjistili svou optimální dávku.

Kdy se těstoviny dávají do hrnce?

Ve chvíli, kdy je voda osolena a zuřivě vaří. Vložte všechny těstoviny naráz. U špaget si pomozte při ohýbání vidličkou nebo vařečkou, aby se všechny co nejdřív dostaly pod vodu; rozhodně je nelámejte. Hrnec zakryjte pokličkou, aby se urychlil návrat k plnému varu. Dejte ale pozor, aby vám voda nevyvřela; proto jakmile voda vaří, dejte pokličku stranou nebo ji nechte na hrnci stát našikmo, aby mohla pára unikat ven. Průběžně promíchávejte vařečkou

Kdy těstoviny vytáhnout?

Tady má každý Ital a milovník těstovin jasno. „Al dente“ je ten kýžený standard. Co je to al dente? Jde o označení konzistence uvařené těstoviny, která by měla být mírně tvrdkavá. Mezi zuby byste měli cítit jemný odpor.

Na balení těstovin máte uvedenu dobu vaření, např. 10 – 12 minut. Al dente znamená těch 10 minut, ale vždy se nejdřív přesvědčte, zda už jsou hotové. Průměrnému Čechovi zvyklému na rozvařená kolínka ze školní jídelny by al dente připadalo hodně tvrdé, přesto až jednou takové špagety nebo jiné tvary zkusíte, nebudete chtít jinak.

Vytažení

HNED jak jsou těstoviny hotové, bez prodlení je slijte do cedníku. Párkrát je protřepejte nahoru a dolů a do stran, aby všechna voda odkapala. Zásadně neproplachujte vodou. Nenechte těstoviny sedět v  cedníku, ihned s nimi pracujte dál.

těstoviny al dente
Ilustrační záběr. (Pixnio.com)

Míchání těstovin s omáčkou

A teď už zbývá pouze finální úprava. Použijte hluboký (polévkový) talíř pokud možno vyhřátý v mikrovlnné troubě. V případě větších porcí použijte teplý hrnec nebo pánev, která sloužila k výrobě omáčky. Horké těstoviny do něj přesypte a smíchejte s vaší připravenou omáčkou.

V žádném případě by neměla omáčka pouze trůnit nahoře. Promíchejte vše opravdu dobře, aby se omáčka dostala na každou jednotlivou těstovinu, do každého zákoutí. Omáčka má sloužit jako doplněk těstovin, který vynese jejich kvalitu. Pokud nebudou všechny kousky dobře pokryty, srážíte hodnotu celého jídla.

Používáte-li nastrouhaný sýr, přidejte ho co nejdříve. Horké těstoviny ho rozpustí a on se smíchá s omáčkou, jak těstoviny promícháváte. Míchání se daří nejlépe s dvěma vidličkami nebo s  vidličkou a lžící. Pohrajte si s těstovinami, vyzvedněte část ze spodku nad talíř (hrnec), pak pusťte dolů, to samé zopakujte s další částí, oddělte všechny kusy, které by se chtěly k sobě lepit. Pokračujte rychlým tempem, dokud nebude omáčka rovnoměrně rozmístěna. Je-li třeba, můžete přidat máslo (olej).

Podávání

Podáváme okamžitě po dokončení míchání, ideálně do ohřátých talířů. Sežeňte všechny ke stolu a společně si vychutnejte váš jedinečný pokrm.

Na závěr

Jak vidíte, celý proces přípravy těstovin je o správném načasování a  rychlosti. Všechno musí svižně odsypávat. Žádné prostoje, žádné dlouhé debaty. Jestliže necháte uvařené horké těstoviny stát a zapomenete na ně, budete z nich mít jednu velkou lepivou hmotu. Pokud vše dodržíte, jak máte, věřím, že si báječně pochutnáte. Za čas se už pro vás tento postup stane samozřejmostí a bude automatický.

Výše uvedené rady byly převzaty z bible italské kuchyně pro anglicky mluvící – The Essentials of Classic Italian Cooking od Marcelly Hazanové, doplněny o mé zkušenosti a konzultovány s mým italským známým Francescem M.

Recepty na zapečené těstoviny

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.