Polévka z červené řepy alias boršč je jedinečná nejen barvou, ale i skvělou chutí. Na recept mě přivedl můj otec, kterému se v naší rodině (právem) říká „polévkový král“. Polévka vhodná pro slavnostní příležitosti nebo když chcete na někoho zapůsobit.
Recept není složitý, jen musíte chvíli čekat, než se podusí řepa.
A taky je třeba být opatrný při jejím strouhání, ať nejste červení od hlavy až k patě.
Polévka z červené řepy
Ingredience
- 450 g červené řepy
- 2 lžíce balsamicového (vinného) octa (popř. obyčejného)
- 1 lžíce soli
- 1 ks zeleninový bujón
- 1 ks hovězí bujón
- 1 ks mrkve
- 1 ks cibule
- ½ celeru
- 2 ks brambor (menší)
- 2 ks bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce rajčatového protlaku (vrchovatá)
- 1 lžíce másla
- čerstvý kopr (jemně nasekaný)
- kysaná smetana
Postup
-
Oloupejte řepu a nastrouhejte ji nahrubo (s rukavicí nebo sáčkem jako ochranou před zabarvením). Řepu, ocet a sůl dejte do hrnce, podlijte trochou vody a duste do měkka (30–40 minut).
-
Po cca 15 minutách dušení přejdeme k dalšímu kroku. Udělejte si z bujónů 1,3 l vývaru a nalijte ho do většího hrnce.
-
Nakrájejte na kostky zeleninu (cibuli na drobno), vhoďte ji do většího hrnce, přidejte koření a protlak a vařte na mírném ohni do měkka (do 15 minut).
-
Z polévky vyndejte bobkové listy a nové koření, přidejte podušenou řepu, promíchejte a přidejte máslo. Pokud je libo, dochuťte solí, cayenským pepřem, cukrem nebo octem a podávejte do talířů.
-
Navrch každé porce přidejte lžíci smetany, posypte koprem a hostina je hotová.
Poznámky
Pokud máte malé děti, polévce se raději vyhněte. Červenou řepu tak snadno nevyperete.