Polévka z červené řepy alias boršč je jedinečná nejen barvou, ale i skvělou chutí. Na recept mě přivedl můj otec, kterému se v naší rodině (právem) říká „polévkový král“. Polévka vhodná pro slavnostní příležitosti nebo když chcete na někoho zapůsobit.

Recept není složitý, jen musíte chvíli čekat, než se podusí řepa.

A taky je třeba být opatrný při jejím strouhání, ať nejste červení od hlavy až k patě.

Tisknout

Polévka z červené řepy

Chod polévka
Kuchyně česká
klíčová slova červená řepa
Pro 6 osob

Ingredience

  • 450 g červené řepy
  • 2 lžíce balsamicového (vinného) octa (popř. obyčejného)
  • 1 lžíce soli
  • 1 ks zeleninový bujón
  • 1 ks hovězí bujón
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • ½ celeru
  • 2 ks brambor (menší)
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (vrchovatá)
  • 1 lžíce másla
  • čerstvý kopr (jemně nasekaný)
  • kysaná smetana

Postup

  1. Oloupejte řepu a nastrouhejte ji nahrubo (s rukavicí nebo sáčkem jako ochranou před zabarvením). Řepu, ocet a sůl dejte do hrnce, podlijte trochou vody a duste do měkka (30–40 minut).

  2. Po cca 15 minutách dušení přejdeme k dalšímu kroku. Udělejte si z bujónů 1,3 l vývaru a nalijte ho do většího hrnce.

  3. Nakrájejte na kostky zeleninu (cibuli na drobno), vhoďte ji do většího hrnce, přidejte koření a protlak a vařte na mírném ohni do měkka (do 15 minut).

  4. Z polévky vyndejte bobkové listy a nové koření, přidejte podušenou řepu, promíchejte a přidejte máslo. Pokud je libo, dochuťte solí, cayenským pepřem, cukrem nebo octem a podávejte do talířů.

  5. Navrch každé porce přidejte lžíci smetany, posypte koprem a hostina je hotová.

Poznámky

Pokud máte malé děti, polévce se raději vyhněte. Červenou řepu tak snadno nevyperete.