Sice nejsme žebráci, ale „žebráckou polévku“ si uvařit můžeme. Naši předkové dokázali zužitkovat každičký zbytek jídla, v tomto případě například starý, tvrdý chleba.

Lidé dřív vařili prostě, skromně a také prakticky a i s pár surovinami dokázali vykouzlit chutné jídlo. Možná není tak bombastické jako některé exotické recepty, ale splní hlavní kritérium pokrmu – zasytit strávníky.

Žebrácká polévka nabízí různé obměny. Dá se vařit z kořenové zeleniny a cibule spolu s chlebem, pak propasírovat přes síto a přidat kousek másla. Když máme houby, můžeme vařit s houbami. Jako zavářku možno přidat ovesné vločky.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k našemu Newsletteru.

Pamětníci ji znají, v rozhlasovém pořadu „Bejvávalo“ se o ní také mihla zmínka, že se kdysi vařívala speciálně pro sekáče na poli jako posilující pokrm.

Tisknout

Žebrácká polévka ze starého chleba

Chod polévka
Kuchyně česká
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • menší kousky sušeného tvrdého chleba i s kůrkou
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • máslo (na smažení)
  • 2 kostky bujónu (nebo 1 litr vývaru)
  • 1-2 vejce
  • majoránka
  • smetana (lze vynechat)

Postup

  1. Cibuli s česnekem nakrájíme na drobno a na másle osmažíme dozlatova ve větším hrnci.

  2. Do hrnce přilijeme vodu, přihodíme chleba a bujón, majoránku a vaříme, dokud není zelenina měkká a bujón rozpuštěný.

  3. Ke konci rozklepneme do polévky vajíčka, zamícháme a ochutnáme. Je-li třeba soli, přidáme dle chuti a můžeme podávat.

  4. Kdo se chce „rozšoupnout“, může si do talíře na stole přidat i smetanu.