Nastává čas tykví a s tím i otázka, co s nimi. Proč nezkusit jednoduchou, barevnou a chutnou krémovou dýňovou polévku, která zahřeje a zasytí?
Já dýňovou polévku připravuji z odrůdy Butternut (máslová dýně), ale stejně tak to může být i dýně hokkaido anebo jiná odrůda dýně, popř. jejich kombinace.
Máslové dýně jsou skvělé i na grilování a mají málo semínek. Obsahují vitamín C, A a E, mangan, hořčík a draslík. Plody jsou bohaté na vlákninu a nemají žádný tuk. Dýně hokkaido má zase velmi delikátní, až ořechovou příchuť.
Obě vám přinesou lahodnou, nasládlou krémovou polévku, která je přitom sytá a kterou jistě ocení děti, ale nejenom ty.
A pokud jste polévkový typ, doporučujeme vyzkoušet i naši cuketovou polévku nebo polévku z červené řepy.
Krémová Dýňová polévka
Krémová polévka z máslové dýně – lahodná, sytá a snadná
Ingredience
- 1 máslová dýně
- 1 menší brambor
- 1 menší cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička muškátového oříšku , nastrouhaného
- sůl, pepř
- mléko (lze vynechat)
Postup
-
Dýni odkrojíme oba konce a pak ji podélně rozpůlíme. Semínka vydlabeme lžíci a vyhodíme.
-
Ostrým nožem nebo škrabkou na brambory oloupeme slupku dýně a nakrájíme ji na kostky o velikosti cca 2×2 cm.
-
Oloupeme brambor a také ho nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší kusy.
-
Všechno vhodíme do většího hrnce a zalijeme 1 litrem vývaru (pokud připravujete vývar z bujónu, na litr budete potřebovat 2 kostky).
-
Za občasného míchání necháme pod pokličkou provařit na mírném ohni, než všechny suroviny změknou (do 45 minut).
-
Ručním mixérem všechnu zeleninu rozmixujeme, dokud nemá krásnou krémovou konzistenci.
-
Přidáme nastrouhaný (nebo mletý) muškátový oříšek, promícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme pepř popř. sůl.
-
Pokud je polévka na vás hustá, můžete zředit vodou anebo mlékem. Na mírném ohni přiveďte k varu, krátce provařte a bingo – může se podávat!
Poznámky
Dýňovou polévku podávejte s opečeným toustovým chlebem nakrájeným na kousky. Pro speciální příležitosti podávejte s lžící zakysané smetany a kouskem petrželové nati.
Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat špetku cayenského pepře nebo chilli.
Polévka je vhodná k zamrazení.