Nastává čas tykví a s tím i otázka, co s nimi. Proč nezkusit jednoduchou, barevnou a chutnou krémovou polévku, která zahřeje a zasytí?

Já ji připravuji z varianty Butternut (máslová), ale stejně tak to může být i dýně hokkaido anebo jiná odrůda, popř. jejich kombinace.

Máslové dýně jsou skvělé i na grilování a mají málo semínek. Obsahují vitamín C, A a E, mangan, hořčík a draslík. Plody jsou bohaté na vlákninu a nemají žádný tuk. Dýně hokkaido má zase velmi delikátní, až ořechovou příchuť.

Obě vám přinesou lahodnou, nasládlou krémovou polévku, která je přitom sytá a kterou jistě ocení děti, ale nejenom ty.

A pokud jste polévkový typ, doporučujeme vyzkoušet i naši cuketovou polévku nebo polévku z červené řepy.

Tisknout

Dýňová polévka

Krémová polévka z máslové dýně – lahodná, sytá a snadná

Chod polévka
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 máslová dýně
  • 1 menší brambor
  • 1 menší cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička muškátového oříšku , nastrouhaného
  • sůl, pepř
  • mléko (lze vynechat)

Postup

  1. Dýni odkrojíme oba konce a pak ji podélně rozpůlíme. Semínka vydlabeme lžíci a vyhodíme.

  2. Ostrým nožem nebo škrabkou na brambory oloupeme slupku dýně a nakrájíme ji na kostky o velikosti cca 2×2 cm.

  3. Oloupeme brambor a také ho nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší kusy.

  4. Všechno vhodíme do většího hrnce a zalijeme 1 litrem vývaru (pokud připravujete vývar z bujónu, na litr budete potřebovat 2 kostky).

  5. Za občasného míchání necháme pod pokličkou provařit na mírném ohni, než všechny suroviny změknou (do 45 minut).

  6. Ručním mixérem všechnu zeleninu rozmixujeme, dokud nemá krásnou krémovou konzistenci.

  7. Přidáme nastrouhaný (nebo mletý) muškátový oříšek, promícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme pepř popř. sůl.

  8. Pokud je polévka na vás hustá, můžete zředit vodou anebo mlékem. Na mírném ohni přiveďte k varu, krátce provařte a bingo – může se podávat!

Poznámky

Podávejte s otoustovaným chlebem nakrájeným na kousky. Pro speciální příležitosti podávejte s lžící zakysané smetany a kouskem petrželové nati.

Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat špetku cayenského pepře nebo chilli.

Polévka je vhodná k zamrazení.