Zase mě přepadla nostalgie. Po krásnu a eleganci. Tu mám jednoznačně spojenou s první republikou. Černobílé filmy, šarmantní Adina Mandlová, rozverný Hugo Haas. A k tomu něco dobrého, co se jídalo za dob mladého Československa…

Listuji kuchařkami ze třicátých let. Rady pro hospodyňky jsou kouzelné. Nelze jinak, než citovat několik vět z úvodu. „V posledních několika desítiletích pozorováno všeobecně, že naše dívky ztrácejí zájem pro práce domácí a  hlavně vaření. Kdežto matky bývaly výbornými kuchařkami, vyhýbaly se dcerušky kuchyni, kde mohly, napsala Milada Slavínová v roce 1935.

A ptala se po příčině tohoto stavu. „Jest to zcela jednoduché a  pochopitelné. Právě asi v té době začaly se u nás znenáhla šířiti nové ideje o emancipaci žen, otvíraly se vyšší školy pro dívky, uznalo se zkrátka, že jsou ženy ještě pro něco jiného stvořeny, než aby jen pletly punčochy a oháněly se vařečkou…

A dnes? Opět se vracíme ke klasice. Chceme umět domácí nudle, upéct kachnu, uvařit pohankovou kaši, připravit výtečný vývar, upéct buchty, jako je dělávala babička. Pojďme nakouknout do tajů prvorepublikové kuchyně.

První republika znala výtečné suroviny

O kuchyni a surovinách, které se používaly během první republiky, jsem napsala něco málo v tomto článku. Jen připomenu, že v receptech se pracovalo s chřestem, ale také s artyčoky, lanýži, parmezánem. Oblíbení byli i slanečci a sardele, kteří se využívají v řadě receptů.

Samozřejmě se ale nejvíc vařilo z lokálních a sezónních surovin. Tak například pro říjen radí kuchařka využívat hlavně brambory, jablka, zelí (červené i  bílé). Upozorňuje na nutnost pořídit si dostatečné zásoby zeleniny i  ovoce na zimu. Z masa je pak dobré vařit vepřové, husy, kachny a krůty.

Celerová polévka

Celer je podzimní zelenina, která vydrží celou zimu, pokud je správně uskladněna. Uvařit si z ní můžete tuto jednoduchou, ale výtečnou polévku podle prvorepublikového receptu.

Potřeby:

  • půl polévkového talíře na proužky nakrájeného celeru
  • stejné množství pokrájených syrových brambor
  • dvě lžíce mouky
  • dvě lžíce oleje nebo másla
  • čtyři lžíce vařené rýže
  • sůl, pepř, trochu muškátového oříšku (drceného), popřípadě další oblíbené koření

Příprava: Nakrájený celer a brambory poduste na tuku a zaprášete trochu mouky. Zalijte litrem a půl vody a vařte do měkka. Babičky neměly mixer, takže pasírovaly přes síto. Vy můžete rozmixovat v mixeru. Poté dejte ještě na oheň, přidejte na jemno nasekané celerové listy, pepř, sůl, muškátový oříšek a lehce povařte. Podávejte s hrstí rýže.

Zelné závitky

Zelí by nemělo rozhodně chybět v podzimní kuchyni. Tento recept na zelné závitky se připravoval nejen v době první republiky.

Potřeby

  • lupeny z hlávky bílého zelí
  • na nádivku mleté syrové vepřové a hovězí maso (celkem půl kila)
  • jedna namočená houska
  • vejce
  • trochu soli, pepře
  • 7 dkg sádla nebo másla, šťáva z pečeně (není nutné)

Příprava: Lupeny povařte ve slané vodě do poloměkka. Rozložte je a potřete nádivkou zhotovenou z výše uvedených surovin (mleté maso, vejce, houska, sůl, pepř). Listy sviňte, ovažte režnou nití a na pánvi duste do měkka (v případě potřeby podlévejte vodou nebo šťávou z pečeně).

Plněné cibule

Cibule je úžasná surovina, kterou často potřebujeme jako jednu z ingrediencí při přípravě jídla. Můžeme z ní ale připravit i samostatný pokrm.

Potřeby

  • 6 velkých cibulí (masová nádivka jako z předchozího receptu)
  • vývar z masa, sádlo nebo máslo
  • sůl, špetka cukru

Příprava: Oloupejte cibule a vařte je čtvrt hodiny ve vodě. Když vychladnou, vydlabejte je shora a plňte masovou nádivkou. Pak je dejte otvorem nahoru na pánev s rozehřátým tukem, přidejte trochu odvaru (lze použít i vodu), soli a cukru. Přiklopte a duste doměkka. Podávejte je bez přílohy při malých hostinách nebo jimi zdobte skopovou a vepřovou pečeni.

Sýrové chlebíčky

Společenský život byl během první republiky bohatý. Na banketech se třeba podávaly i tyto chlebíčky…

Potřeby

  • 15 dkg tučného sýra
  • 5 dkg másla
  • kávová lžička hořčice
  • 3 očištěné sardele

Příprava: Výše uvedené ingredience smíchejte (ze sardelí odstraňte kostičky) a utřete. Směsí potírejte osmažené krajíčky bílého chleba. Na ně položte jako mřížky proužky uzeného masa a do mřížkových otvorů dejte „rýhovaným nožem“ nakrájený sýr, okurky nebo kousky sardinek, marinované ryby nebo lososa. Tyto chlebíčky je možné různě zdobit a vypadají svou pestrostí velmi pěkně.

Dezert z jablek

O podobném dezertu z jablek jsem psala nedávno. Nemůžu ho ale vynechat. Je relativně rychlý a chutný. A navíc samozřejmě prvorepublikový.

Potřeby

  • větší jablka
  • rum
  • vejce
  • cukr, máslo, skořice

Příprava: Jablka oloupejte, zbavte je jádřince a  oloupejte na silnější koláčky. Polijte je trochou rumu a nechte stát delší dobu (hodinu až dvě). Ušlehejte vejce s cukrem. Ve směsi jablíčka namáčejte a smažte na pánvi. Na talíři můžete posypat skořicí.

Převzato z webu o zdravé výživě www.cojime.cz.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.